Ciasto czekoladowe jest pyszne ze względu na swój smak, można dodawać do niego różne dodatki, przez co ciasto staje się poezją dla naszych oczu.
Desery

Ciasto czekoladowe – szybkie i smaczne

Czekoladę kochają wszyscy, to świetny produkt na poprawę nastroju. Czekoladę możemy jeść pod wieloma postaciami, ciekawym deserem jest ciasto czekoladowe.

Ciasto czekoladowe jest pyszne ze względu na swój smak, można dodawać do niego różne dodatki, przez co ciasto staje się poezją dla naszych oczu. Czekoladowe ciasto jest smaczne, aromatyczne, rozpływa się w ustach.

To ciasto to idealna propozycja dla wszystkich miłośników czekolady, myślę, że każdy będzie zachwycony takim przysmakiem. Ten bardzo czekoladowy deser możemy przygotować w kilkanaście minut i z całą pewnością zachwyci naszych gości.

Deser ma kilka odmian, możemy przygotować ciasto z czekoladą z dodatkiem kremu, albo urozmaicić je dodatkiem odrobiny wiórek kokosowych, rodzynek, albo bakalii. Ciasto możemy podać polane polewą czekoladową albo posypane cukrem pudrem. Będzie wtedy fajnie kontrastowało z ciemnym czekoladowym ciastem.

Przepis na to ciasto jest bardzo prosty, poniżej znajdziecie listę składników oraz bardzo prosty przepis.

Czy znasz przepis na: Ciasto krówkowe

Składniki

  • 100 g czekolady deserowej
  • ½ szklanki mleka
  • jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • 80 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 50 g masła
  • 100 g czekolady deserowej

Ciasto czekoladowe przepis

Jajka ogrzać w misce z ciepłą wodą. Do rondelka włóż pokrojone masło , kostki czekolady, podgrzewaj wszystko na najmniejszym ogniu, stale mieszając do momentu uzyskania gładkiej masy czekoladowej. Potem dodaj do masy mleko i dokładnie wszystko wymieszaj. W misce ubij jajka z cukrem, na puszystą masę. Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj masę z jajek oraz masę czekoladową i wszystko zmiksować.

Szybki przepis na: Cytrynowe ciasto drożdżowe

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piec przez 45 minut w temperaturze 175 stopni, grzanie góra i dół. Piec minut przed końcem pieczenia za pomocą patyczka, sprawdzamy, czy ciasto nie jest surowe. Po upieczeniu, ciasto wyjmij z piekarnika, powinno się studzić przez 30 min, po tym czasie możemy wyjąć je z formy.

W tym czasie zabieramy się za robienie polewy, w garnku umieszczany pokrojone masło i kostki czekolady, podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając aż powstanie jednolita masa. Polewamy nią ciasto, na wierch ciasta możemy również dodać płatki migdałów.

Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe jest pyszne ze względu na swój smak, można dodawać do niego różne dodatki, przez co ciasto staje się poezją dla naszych oczu.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Ciasto czekoladowe

Ciasto z czekolady to jeden z najczęściej przygotowanych wyników. Nic w tym dziwnego – ciasto czekoladowe jest łatwe w przygotowaniu, a także niezwykle smaczne. Proste ciasto czekoladowe jest w stanie przygotować nawet osoba, która nigdy nie miała do czynienia z cukiernictwem czy ogólnie rozumianymi kulinariami. Ponadto ciasto czekoladowe jest tanie w przygotowaniu. Każdy wariant wymaga posiadania ogólnodostępnych składników takich jak masło, czekolada, mleko, mąka, jajka.

Do przygotowania tego ciasta większość składników każdy z nas powinien mieć w domu. Ciasto jest bardzo proste oraz szybkie w przygotowaniu, również nie trzeba go bardzo długo wypiekać. Oczywiście jest wiele wariantów tego ciasta z czekoladą, każdy znajdzie przepis na ciasto, takie jakie lubi najbardziej. Oczywiście można urozmaicić przepis według swojego uznania i dodać dodatki, które lubimy najbardziej.

Ciasto czekoladowe przepisy

Nieco trudniejszym wariantem jest ciasto czekoladowe z kremem. Krem jest najtrudniejszym elementem przygotowania, bardzo łatwo zniweczyć całą sprawę. Jednak sumienne podążanie za przepisem minimalizuje ryzyko wystąpienia niepożądanych niespodzianek.

Ciasto czekoladowe duża blacha to bardzo dobry wybór. Można je przygotować z tak naprawdę dowolnej okazji – na romantyczną randkę, imprezę domową czy firmową, spotkanie z przyjaciółmi czy po prostu dla samego siebie, aby w samotności delektować się nim na przykład przy ulubionym serialu.

Ciasto czekoladowe dzieli się na wiele rodzajów. Do najczęściej pieczonych należą tak zwany murzynek, brownie, ciasto czekoladowe wilgotne, ciasto czekoladowe z orzechami, kokosem. Ilość przepisów ogranicza tak naprawdę jedynie nasza kreatywność, dlatego ten prosty wypiek nigdy sie nie znudzi.