Ciasto krówka
Desery

Ciasto krówkowe

Do szaleństwa sylwestrowego została jeszcze chwila i jeśli teraz zaczniecie, to z całą pewnością uda Wam się zrobić to pyszne ciasto krówkowe Madzi na sylwestrową noc :)

Jest pyszne, a przede wszystkim szybkie do zrobienia, bo nie wymaga pieczenia.

Składniki na ciasto krówkowe Madzi:

  • ok. 40 herbatników
  • 1 kubek śmietany 30% (400g)
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • masło (może być np. Kasia, Tortowa itp)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 750 ml mleka
  • czekolada mleczna albo posypka czekoladowa

Przepis na ciasto krówkowe Madzi:

  1. Zaczynamy od ugotowania 2 budyni śmietankowych, tak aby w międzyczasie zdążyły nam jeszcze ostygnąć. Gotujemy je zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale dajemy 1/4 mleka mniej aniżeli powinniśmy. Po ugotowaniu budyń odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Ucieramy masło w misce na gładką masę, a następnie dodajemy ostudzony budyń i całość ucieramy na jednolitą masę.
  3. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę i dodajemy łyżeczkę cukru waniliowego.
  4. Na dnie blaszki układamy warstwę herbatników, a następnie smarujemy je masą kajmakową. Dobrze jest wstawić na chwilę puszkę z masą kajmakową do gorącej wody, aby dało się ją rozsmarować.
  5. Na warstwie z kajmakiem układamy kolejną warstwę herbatników, którą smarujemy przygotowaną masą budyniową.
  6. Kolejna warstwa to herbatniki, na które układamy ubitą śmietanę.
  7. Całość posypujemy startą czekoladą, albo tak jak w naszym przypadku – gotową posypką czekoladową.
  8. Ciasto wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.

Prawda, że szybko ?:) Smacznego!

 

2 komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.