Ciasto krówkowe to ciasto, które nie wymaga pieczenia, jest pyszne i mięciutkie. To ciasto jest przygotowywane na bazie herbatników i budyniu.
Jest pyszne, a przede wszystkim szybkie do zrobienia, bo nie wymaga pieczenia.
Składniki na ciasto krówkowe:
- ok. 40 herbatników
- 1 kubek śmietany 30% (400g)
- 1 puszka masy kajmakowej
- masło (może być np. Kasia, Tortowa itp)
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 750 ml mleka
- czekolada mleczna albo posypka czekoladowa
Przepis na ciasto krówkowe:
- Zaczynamy od ugotowania 2 budyni śmietankowych, tak aby w międzyczasie zdążyły nam jeszcze ostygnąć. Gotujemy je zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale dajemy 1/4 mleka mniej aniżeli powinniśmy. Po ugotowaniu budyń odstawiamy do ostygnięcia.
- Ucieramy masło w misce na gładką masę, a następnie dodajemy ostudzony budyń i całość ucieramy na jednolitą masę.
- Śmietanę ubijamy na sztywną pianę i dodajemy łyżeczkę cukru waniliowego.
- Na dnie blaszki układamy warstwę herbatników, a następnie smarujemy je masą kajmakową. Dobrze jest wstawić na chwilę puszkę z masą kajmakową do gorącej wody, aby dało się ją rozsmarować.
- Na warstwie z kajmakiem układamy kolejną warstwę herbatników, którą smarujemy przygotowaną masą budyniową.
- Kolejna warstwa to herbatniki, na które układamy ubitą śmietanę.
- Całość posypujemy startą czekoladą, albo tak jak w naszym przypadku – gotową posypką czekoladową.
- Ciasto wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.
Prawda, że szybko ?:) Smacznego!
Obejrzyj nasze filmy:
Super przepis na szybkie ciasto. Wygląda smakowicie. Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Smaki mojego dzieciństwa ?