Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim

Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim

Bardzo szybki przepis na pyszną roladę z kurczaka ze szpinakiem zapiekaną w cieście francuskim. To danie, właściwie przekąskę możemy podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Kurczak ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim doskonale będzie komponował się z sosem czosnkowym.

Lista na zakupy oraz bardzo prosty przepis jest poniżej…

Składniki na kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim:

  • 2 ciasta francuskie
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku (ok. 900g)
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka masła
  • 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Przepis na kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim:

  1. 2 opakowania mrożonego szpinaku wkładamy do garnka i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy. Po podgrzaniu dusimy jeszcze przez kilka minut aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie dodajemy do szpinaku łyżkę masła, przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, sporą ilość pieprzu i soli. Całość dusimy jeszcze przez ok. 7-10 minut.
  2. Dzień wcześniej, wieczorem marynujemy piersi z kurczaka. Do marynaty używamy soku z 1/2 cytryny, 2 ząbków czosnku, 4 łyżek oliwy. Całość mieszamy i nacieramy tak przygotowaną marynatą umyte i przekrojone wzdłuż piersi z kurczaka. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  3. Na cieście francuskim pośrodku układamy jedna pod drugą przygotowane wcześniej piersi z kurczaka, a na tym układamy szpinak. Ciasto po bokach nacinamy w paseczki i zawijamy na przemian (tak jak chałkę). Prostsza wersja: ciastem, które zostało po bokach przykrywamy pierś ze szpinakiem i u góry nacinamy.
  4. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 40-45 minut, do chwili kiedy ciasto nam się zarumieni.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.