Bardzo szybki przepis na pyszną roladę z kurczaka ze szpinakiem zapiekaną w cieście francuskim. To danie, właściwie przekąskę możemy podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Kurczak ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim doskonale będzie komponował się z sosem czosnkowym.
Lista na zakupy oraz bardzo prosty przepis jest poniżej…
Składniki na kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim:
- 2 ciasta francuskie
- 2 opakowania mrożonego szpinaku (ok. 900g)
- 5 ząbków czosnku
- łyżka masła
- 1/2 cytryny
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przepis na kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim:
- 2 opakowania mrożonego szpinaku wkładamy do garnka i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy. Po podgrzaniu dusimy jeszcze przez kilka minut aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie dodajemy do szpinaku łyżkę masła, przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, sporą ilość pieprzu i soli. Całość dusimy jeszcze przez ok. 7-10 minut.
- Dzień wcześniej, wieczorem marynujemy piersi z kurczaka. Do marynaty używamy soku z 1/2 cytryny, 2 ząbków czosnku, 4 łyżek oliwy. Całość mieszamy i nacieramy tak przygotowaną marynatą umyte i przekrojone wzdłuż piersi z kurczaka. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
- Na cieście francuskim pośrodku układamy jedna pod drugą przygotowane wcześniej piersi z kurczaka, a na tym układamy szpinak. Ciasto po bokach nacinamy w paseczki i zawijamy na przemian (tak jak chałkę). Prostsza wersja: ciastem, które zostało po bokach przykrywamy pierś ze szpinakiem i u góry nacinamy.
- Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 40-45 minut, do chwili kiedy ciasto nam się zarumieni.