W poprzednim wpisie Golonka gotowana w piwie zrobiliśmy doskonałą golonkę, ale został nam wywar z warzywami, a przecież go nie wylejemy.
Na tym wywarze w kilka minut przygotujemy doskonały bardzo chrzanowy barszcz biały, który doskonale będzie pasował do golonki.
Możemy go podać zarówno w kubeczku do wypicia np. z golonką, albo jako oddzielne danie.
Składniki na prawdziwy barszcz biały?
- wywar mięsny
- 1 kubek śmietany ok. 400 ml
- 3 łyżeczki chrzanu
- 3 łyżeczki majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka śmietany
Jak przygotować prawdziwy barszcz biały?
- Śmietanę (1 opakowanie ok. 400ml) mieszamy z 3 łyżeczkami chrzanu, 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i 1 łyżką maki. Tak przygotowaną zaprawę do barszczu dodajemy do wywaru od golonki.
- Do wywaru dodajemy 3 łyżeczki majeranku i całość zagotowujemy przez ok. 5 minut.
Smacznego!!!