W poprzednim wpisie Golonka gotowana w piwie zrobiliśmy doskonałą golonkę, ale został nam wywar z warzywami, a przecież go nie wylejemy.

Na tym wywarze w kilka minut przygotujemy doskonały bardzo chrzanowy barszcz biały, który doskonale będzie pasował do golonki.

Możemy go podać zarówno w kubeczku do wypicia np. z golonką, albo jako oddzielne danie.

Składniki na prawdziwy barszcz biały?

  • wywar mięsny
  • 1 kubek śmietany ok. 400 ml
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany

Jak przygotować prawdziwy barszcz biały?

  1. Śmietanę (1 opakowanie ok. 400ml) mieszamy z 3 łyżeczkami chrzanu, 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i 1 łyżką maki. Tak przygotowaną zaprawę do barszczu dodajemy do wywaru od golonki.
  2. Do wywaru dodajemy 3 łyżeczki majeranku i całość zagotowujemy przez ok. 5 minut.

Smacznego!!!