Śmietankowa krówka
Desery

Śmietankowa krówka

Pyszne i bardzo słodziutkie ciasto bez pieczenia. Ciasto będzie miało spód zrobiony z herbatników, a w środku pyszną orzechową masę z bitą śmietaną. Moim zdaniem ciasto jest warte spróbowania, polecam.

I w tym miejscu muszę dodać, że było przygotowane przez Madzię.

Składniki na ciasto „Śmietankowa krówka”:

  • ok. 25 herbatników
  • 1 kostka Kasi
  • masa krówkowa o smaku orzechowym
  • kubek śmietany 30% (400g)
  • czekolada mleczna
  • 2 budynie waniliowe
  • mleko do przygotowania budyniu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przepis na ciasto „Śmietankowa krówka”:

  1. Na dole blachy układamy warstwę herbatników.
  2. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową. Jeśli będzie zbyt gęsta do rozsmarowania, to wstawmy ją na chwilę do gorącej wody.
  3. Następnie układamy kolejną warstwę składającą się z herbatników.
  4. Gotujemy 2 budynie waniliowe (przygotowujemy go zgodnie z przepisem z opakowania, ale dajemy odrobinę mniej mleka).
  5. Ostudzony budyń ucieramy z Kasią i rozsmarowujemy na herbatnikach.
  6. Układamy kolejną warstwę herbatników.
  7. Śmietanę ubijamy na sztywno. Możemy podczas ubijania dodać łyżeczkę cukru waniliowego.
  8. Całość posypujemy odrobiną startej czekolady.
  9. Ciasto wkładamy na 3-4 godziny do lodówki.

Smacznego!

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.