Pyszne i bardzo słodziutkie ciasto bez pieczenia. Ciasto będzie miało spód zrobiony z herbatników, a w środku pyszną orzechową masę z bitą śmietaną. Moim zdaniem ciasto jest warte spróbowania, polecam.
Składniki na ciasto „Śmietankowa krówka”:
- ok. 25 herbatników
- 1 kostka Kasi
- masa krówkowa o smaku orzechowym
- kubek śmietany 30% (400g)
- czekolada mleczna
- 2 budynie waniliowe
- mleko do przygotowania budyniu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przepis na ciasto „Śmietankowa krówka”:
- Na dole blachy układamy warstwę herbatników.
- Na herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową. Jeśli będzie zbyt gęsta do rozsmarowania, to wstawmy ją na chwilę do gorącej wody.
- Następnie układamy kolejną warstwę składającą się z herbatników.
- Gotujemy 2 budynie waniliowe (przygotowujemy go zgodnie z przepisem z opakowania, ale dajemy odrobinę mniej mleka).
- Ostudzony budyń ucieramy z Kasią i rozsmarowujemy na herbatnikach.
- Układamy kolejną warstwę herbatników.
- Śmietanę ubijamy na sztywno. Możemy podczas ubijania dodać łyżeczkę cukru waniliowego.
- Całość posypujemy odrobiną startej czekolady.
- Ciasto wkładamy na 3-4 godziny do lodówki.
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie :)
A cukru wcale nie ma?