Przez bardzo długi czas szukałem idealnego przepisu na pancakes’y, takie znane z amerykańskich filmów i seriali. To danie najlepiej jest przygotować w weekend, kiedy czas zwalnia, nie musimy się nigdzie spieszyć. Najpierw jest poranna kawa, chwila rozmyślania, a potem możemy przystąpić do przygotowania tych wyśmienitych placków.
Pewnie niektórym się wyda przesadą taka ilość proszku do pieczenia i sody, ale nie zmniejszajcie proporcji. Moim zdaniem ten przepis jest idealny i placuszki wychodzą wręcz perfekcyjne.
Skoro to mają być klasyczne, amerykańskie pancakes’y to koniecznie podajcie je ułożone jeden na drugim oblane sporą ilością syropu klonowego. Jeśli jednak wolicie odrobinę bardziej „polską” wersję to możecie je podać z musem owocowym, kremem czekoladowym, albo cukrem pudrem.
Obejrzyj nasze filmy:
Klasyczne pancakes z syropem klonowym składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 szklanka mleka
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- odrobina tłuszczu do smażenia – olej albo masło
Do pancekes’ów potrzebne będą dodatki – te klasyczne jak syrop klonowy i kilka amerykańskich borówek, albo jeśli wolicie inne owoce, ewentualnie musy czekoladowe, cukier puder, marmolady.
Klasyczne pancakes z syropem klonowym przepis
Jak to w przypadku takich placuszków, zaczynamy od wymieszania w misce suchych składników – mąki, cukru, proszku do pieczenia, sody i soli. Najlepiej jest przesiać wszystkie składniki, aby dodatkowo napowietrzyć mąkę. W rondelku roztapiamy masło i delikatnie je studzimy. W drugiej misce mieszamy mokre składniki czyli masło, mleko, jajka, ekstrakt z wanilii.
Następnie mieszamy składniki suche z mokrymi. Ważne jest aby suche składniki dodać do mokrych. Następnie na patelni z odrobiną tłuszczu wylewamy łyżkę ciasta i smażymy ok. 1,5 minut z każdej strony.
Następnie przekładamy je na talerz i przykrywamy folią aluminiową aby nie ostygły.
Pancakesy w stylu amerykańskim podajemy ułożone jeden na drugim, przynajmniej dwa placuszki. Placki są przeważnie dość duże. Następnie wszystko polewamy syropem klonowym i ozdabiamy na wierzchu na przykład kilkoma borówkami.
Smacznego!
czy mąkę pszenną mozna zamienić na orkiszową lub pelnoziarnistą?
Można, ale musisz wtedy zrobić ciasto odrobinę „na oko”, bo może one pochłaniać więcej płynów – mleka i masła, aniżeli pszenna.