Domowa jajecznica z kiełbasą i cebulką to prosty i klasyczny przepis na pyszne śniadanie. Podczas przygotowania tego dania, po całej kuchni rozchodzi się przyjemny zapach cebulki i kiełbasy. Całość podana z kromką świeżego, razowego pieczywa i do tego malinowy pomidor.
Niektóre teorie mówią o tym, że warto pomidora przed podaniem na kilka sekund położyć na ciepłej patelni. Sprawdźcie, zobaczycie, że zyska w smaku.
Oczywiście możecie wykorzystać dowolne pieczywo jakie lubicie. Jajecznica aby podbić odrobinę smaku jest posypana posiekanym szczypiorkiem. Niektóre teorie mówią o tym, aby do jajecznicy dodać 1-2 łyżki mleka. Jajecznica wychodzi wtedy wtedy dużo bardziej puszysta. Ja mimo wszystko nie jestem zwolennikiem tego przepisu.
Obejrzyj nasze filmy:
Ale jak ktoś lubi, to dlaczego nie :)
Składniki (na 2 porcje)
- 5 jajek
- 1/2 cebuli
- 1/2 pęczku szczypiorku
- 1 kiełbasa śląska ok. 150 g
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Jajecznice podamy ze świeżymi malinowymi pomidorami oraz pieczywem razowym. Więc będziemy potrzebowali i tych dodatków.
Domowa jajecznica z kiełbasą i cebulką przepis
Zaczynamy od rozpuszczenia masła, a następnie na maśle szklimy drobno posiekaną cebulę, a następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Przez chwilę ją podsmażamy. Na patelnię wbijamy następnie jajka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Taka drobna uwaga, spróbujcie najpierw kiełbasy czy nie jest zbyt słona, abyście nie przesolili jajecznicy.
Mieszając smażymy jajecznicę, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Na chwilę przed końcem smażenia dodajemy do jajecznicy posiekany drobno szczypiorek. Jajecznice przekładamy na talerze. Dla dekoracji możemy ją posypać jeszcze odrobiną posiekanego szczypiorku.
Na tej samej patelni, co smażyliśmy jajecznicę układamy plastry pomidora i smażymy z każdej strony przez dosłownie 10 sekund. Przekładamy pomidora na talerze. Chleb razowy smarujemy masłem.
Smacznego!