Ostatnio usłyszałem o zdrowszym zamienniku zwykłego, białego cukru – postanowiłem sprawdzić jak jest pozyskiwany i co można z niego przygotować. W ostatnich czasach mimo, że kokosy są to owoce tropikalne zyskują znacznie na popularności w środkowej Europie. Najbardziej znanym produktem pozyskiwanym z kokosa jest olej kokosowy, a obecnie staje się nim cukier kokosowy.

Jak powstaje cukier kokosowy

Proces powstawania cukru kokosowego składa się z dwóch etapów. Na początku nacinane są pęki kwiatowe palmy kokosowej, z której pozyskiwane są soki. Mają one białą, półprzeźroczystą barwę. Prawie 80% w tych sokach stanowi woda. Z tego powodu w kolejnym etapie te soki poddaje się procesowi podgrzewania, który ma na celu odparowanie wody. W ten sposób uzyskujemy cukier o brązowej barwie i delikatnym karmelowym smaku.

Właściwości cukru kokosowego

Cukier kokosowy składa się w większości z cukrów prostych fruktoza, glukoza, sacharoza. Te cukry stanowią prawie 80% jego zawartości. Cukier ma delikatnie karmelowy smak, możemy też oczywiście wyczuć nutę kokosową. Barwą przypomina trochę cukier trzcinowy. Cukier te w niewielkiem ilości zawiera również polifenole, które neutralizują wolne rodniki, co bezpośrednio przekłada się na spowolnienie procesu starzenia się komórek.

Obejrzyj nasze filmy:

Uważa się, że cukier ten jest zdrowszym zamiennikiem „zwykłego” cukru, to mimo wszystko ma zbliżoną kaloryczność- w 100 g zawiera 381 kalorii, a cukier biały ma ich 405 kalorii.

Cukier ten od lat jest używany do słodzenia potraw na Filipinach, Tajlandii i Indonezji. To głównie stamtąd pochodzi większość jego produkcji, która jest przeznaczona na eksport.

Więcej o zaletach i właściwościach cukru kokosowego przeczytacie tutaj: https://uczymyjakslodzic.pl/cukier-kokosowy-czy-to-zdrowszy-zamiennik-cukru-spozywczego/

Przepis na ciasto z borówkami

Przygotujemy również z wykorzystaniem cukru kokosowego ciasto z borówkami. Sprawdźcie, jak szybko i prosto przygotować to ciasto. To ciasto to obowiązkowa jesienna propozycja. Jest ono niezwykle wilgotne, puszyste, a zapach rozchodzi się po całym domu.

Składniki

  • 2 szklanki mąki – tj. ok. 300g
  • 5 jajek
  •  szklanka oleju – 200 ml
  • 3/4 szklanki cukru kokosowego
  • opakowanie borówek amerykańskich – 250g
  • ewentualnie: cukier puder do posypania ciasta
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Do przygotowania tego ciasta wykorzystuję blaszkę 22×22 cm. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto z borówkami – przepis

Ciasto przygotowuje się bardzo szybko, więc przystępując do przygotowania, możemy włączyć piekarnik, aby się nagrzał do 180 st. C.

Do miski wsypujemy cukier kokosowy, a następnie wbijamy jajka. Miksujemy przez kilka minut mikserem, aż cukier się całkowicie rozpuści, a nam powstanie puszysta masa. Cały czas miksując powoli wlewamy olej. Jak wszystkie składniki się połączą wyłączamy mikser. Do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Bardzo ważne jest, aby mąkę przesiewać przez sitko, albo specjalnie przeznaczonym do tego urządzeniem. Ciasto będzie wtedy puszyste. Całość delikatnie mieszamy przy użyciu łyżki albo szpatułki silikonowej.

Do upieczenia ciasta używam blaszki 22×22 cm. Dół wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy przygotowane ciasto i na wierzchu układamy umyte i osuszone wcześniej borówki.

Pieczemy w piekarniku bez termoobiegu w temperaturze 180 st. C przez 40-45 minut. Po 40 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest w środku już suche. Jeśli tak, to znak że jest upieczone.

Ciasto przed podaniem możemy posypać odrobiną cukru pudru. Ale sypcie go dopiero jak ostygnie, bo inaczej cukier puder się rozpuści.

Cukier kokosowy - jak powstaje? Właściwości i zastosowanie.
Cukier kokosowy – jak powstaje? Właściwości i zastosowanie.

Smacznego!

Materiał partnera.