
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką
Szybka, pyszna i delikatna w smaku zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką. Jeśli, tak jak ja uwielbiasz zupy to z całą pewnością będziesz zadowolony z tego przepisu.
Wywar na zupę kalafiorową przygotujemy na bazie mięsa z drobiu. Będzie ona znacznie mniej tłusta, delikatna w smaku, więc doskonale będzie nadawała się również dla dzieci. Zupa kalafiorowa to nie tylko pierwsze danie na obiad, takie lekkie zupy super nadają się również jako posiłek na kolację. Zupa z marchewki, kalafiora będzie lekko strawna, więc możemy ja zjeść przed snem, bez obaw o problemy ze snem.
W tym wpisie pokażę Wam jak przygotować zupę z całych warzyw, jeśli jednak lubicie zupy kremy, to możecie zmiksować ją blenderem. Zrobicie wtedy zupę krem z kalafiora.
Składniki (na 6-8 porcji)
- 1 nieduży kalafior
- 3 duże marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera wraz z liśćmi
- kawałek pora
- 1 udko
- 2 skrzydełka z indyka
- 4-5 ziemniaków
- sól
- pieprz
- 5 liści laurowych
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- odrobina śmietany
- 1/2 pęczku świeżego koperku
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką przepis
Przygotowanie zupy zaczynamy od ugotowania wywaru. W tym celu do ok. 2,5 l wody wkładamy udko z kurczaka oraz skrzydła z indyka. Gotujemy ok. 20 minut, w tym czasie jak pojawi się „szum” to go zbieramy. Następnie dodajemy obraną pietruszkę, selera wraz z nacią, umytego pora, liście laurowe, sól, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego. Całość gotujemy jeszcze przez 30 minut. W tym czasie ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Kalafiora natomiast dzielimy na mniejsze różyczki.
Pokrojone warzywa wraz z kalafiorem dodajemy do gotującej się zupy. Warzywa w zupie gotujemy przez kolejne 20 minut. Zupę nalewamy na talerze, zabielamy śmietaną i posypujemy posiekanym koperkiem.

Smacznego!