Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką
Zupy

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką

Szybka, pyszna i delikatna w smaku zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką. Jeśli, tak jak ja uwielbiasz zupy to z całą pewnością będziesz zadowolony z tego przepisu.

Wywar na zupę kalafiorową przygotujemy na bazie mięsa z drobiu. Będzie ona znacznie mniej tłusta, delikatna w smaku, więc doskonale będzie nadawała się również dla dzieci. Zupa kalafiorowa to nie tylko pierwsze danie na obiad, takie lekkie zupy super nadają się również jako posiłek na kolację. Zupa z marchewki, kalafiora będzie lekko strawna, więc możemy ja zjeść przed snem, bez obaw o problemy ze snem.

W tym wpisie pokażę Wam jak przygotować zupę z całych warzyw, jeśli jednak lubicie zupy kremy, to możecie zmiksować ją blenderem. Zrobicie wtedy zupę krem z kalafiora.

Składniki (na 6-8 porcji)

  • 1 nieduży kalafior
  • 3 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera wraz z liśćmi
  • kawałek pora
  • 1 udko
  • 2 skrzydełka z indyka
  • 4-5 ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 5 liści laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • odrobina śmietany
  • 1/2 pęczku świeżego koperku

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką przepis

Przygotowanie zupy zaczynamy od ugotowania wywaru. W tym celu do ok. 2,5 l wody wkładamy udko z kurczaka oraz skrzydła z indyka. Gotujemy ok. 20 minut, w tym czasie jak pojawi się „szum” to go zbieramy. Następnie dodajemy obraną pietruszkę, selera wraz z nacią, umytego pora, liście laurowe, sól, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego. Całość gotujemy jeszcze przez 30 minut. W tym czasie ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Kalafiora natomiast dzielimy na mniejsze różyczki.

Pokrojone warzywa wraz z kalafiorem dodajemy do gotującej się zupy. Warzywa w zupie gotujemy przez kolejne 20 minut. Zupę nalewamy na talerze,  zabielamy śmietaną i posypujemy posiekanym koperkiem.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Zupa kalafiorowa

Podaż kalorii w diecie jest niezwykle ważna dla osób chcących schudnąć, a także dla osób uprawiających wszelkiego rodzaju aktywności fizyczne. Jest to kwestia szczególnie krytyczna dla sportowców zawodowych. Zupa kalafiorowa kcal będzie się różnić w zależności od wersji. Średnia, przeciętna porcja zupa kalafiorowa powinna ważyć trzysta gram i zawierać około stu dziewięćdziesięciu kalorii.

Jednak podaż kalorii w zupa kalafiorowa z ziemniakami można regulować, dodając wedle swojego uznania mniejszą lub ilość większą ziemniaków. Kalafiorowa zwykła może stać się mniej lub bardziej obfita dzięki manipulowaniu zawartymi w niej ilościami i/lub rodzajami śmietany oraz makaronu. Właśnie z tego powodu wszystkie ilości składników w każdym przepis na zupę kalafiorową należy traktować jako sugestię, nie zaś bezwzględny, nieprzekraczalny wymóg.

Zupa kalafiorowa przepisy

Przepisy rzadko kiedy uwzględniają kaloryczność diety. Zupa kalafiorowa na rosole z powodu zawartości pochodzących z mięsa tłuszczy jest wersją dużo bardziej kaloryczną, o czym koniecznie należy pamiętać. Niemniej odpowiednio przygotowana, zupa kalafiorowa zaspokoi potrzeby i preferencje każdej, nawet najbardziej wymagającej osoby.

Kalafiorowa to dobry wybór dla każdego, bez względu na cel dietetyczny. Może ich być przecież wiele. Części osób przepis na zupę kalafiorową pozwoli schudnąć samą dietą lub przeprowadzić redukcję tłuszczu po cyklu masowym. Innym z kolei pomoże osiągać wyniki przykładowo biegowe ze względu na podaż kalorii.