Każdy z nas ma kilka przepisów, które robi się w 10 minut, najlepiej ze składników, które zawsze mamy pod ręką. Właśnie jednym z nich jest krem z pomidorów. Aksamitnie gładka zupa, lekko kwaśna i słodka od pomidorów, pikantna od papryczki chili i aromatyczna od świeżej bazylii.

Krem z pomidorów to danie, które robi się samo w czasie. Idealne z grzankami, groszkiem ptysiowym lub podawane samodzielnie. Pasują do niego podprażone pestki dyni lub słonecznika – jeśli mamy kilka minut więcej, to możemy eksperymentować z dodatkami.

Składniki podane są na 4porcje.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów
  • szklanka wody lub bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili lub płaska łyżeczka sproszkowanej
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • świeża bazylia
  • łyżeczka cukru
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Szybki krem z pomidorów – przepis

W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią posiekany czosnek, oregano i chili. Chwilkę smażymy. Gdy już zacznie aromatycznie pachnieć, wlewamy 2 puszki pomidorów i dolewamy wodę lub bulion – ilość można regulować według upodobań. Dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy.

Przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut. Po upływie tego czasu zupę blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelać do miseczek i udekorować listkami świeżej bazylii.

Szybki krem z pomidorów
Szybki krem z pomidorów