Każdy z nas ma kilka przepisów, które robi się w 10 minut, najlepiej ze składników, które zawsze mamy pod ręką. Właśnie jednym z nich jest krem z pomidorów. Aksamitnie gładka zupa, lekko kwaśna i słodka od pomidorów, pikantna od papryczki chili i aromatyczna od świeżej bazylii.
Krem z pomidorów to danie, które robi się samo w czasie. Idealne z grzankami, groszkiem ptysiowym lub podawane samodzielnie. Pasują do niego podprażone pestki dyni lub słonecznika – jeśli mamy kilka minut więcej, to możemy eksperymentować z dodatkami.
Składniki podane są na 4porcje.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki:
- 2 puszki pomidorów
- szklanka wody lub bulionu
- 2 ząbki czosnku
- pół papryczki chili lub płaska łyżeczka sproszkowanej
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- świeża bazylia
- łyżeczka cukru
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Szybki krem z pomidorów – przepis
W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią posiekany czosnek, oregano i chili. Chwilkę smażymy. Gdy już zacznie aromatycznie pachnieć, wlewamy 2 puszki pomidorów i dolewamy wodę lub bulion – ilość można regulować według upodobań. Dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy.
Przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut. Po upływie tego czasu zupę blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelać do miseczek i udekorować listkami świeżej bazylii.