Klasyczny krem z pomidorów
Zupy

Klasyczny krem z pomidorów

Klasyczny krem z pomidorów to bardzo szybko, smaczna i aromatyczna propozycja na obiad. Najlepsza jest przygotowana w sezonie, kiedy są dostępne świeże, pachnące słońcem pomidory.

Zupę pomożemy podać z gęstą kwaśną śmietaną, małymi grzankami, albo zjeść bez niczego.

Zobacz również: Zapiekane pomidory z mozzarellą

Składniki

  • 7-8 dojrzałych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml bulionu
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • odrobina cukru
  • pieprz
  • oregano
  • nieduża marchew

Dodatkowo

  • gęsta śmietana albo grzanki

Przeczytaj przepis na Kurczak w pomidorach

Klasyczny krem z pomidorów – przepis

  1. Pomidory nacinamy u góry, parzymy i obieramy ze skórki.
  2. W garnku na maśle szklimy cebulę.
  3. Jak cebula będzie szklista, dodajemy posiekany czosnek i smażymy go ok. 10 sekund.
  4. Do garnka dodajemy pokrojoną marchewkę i całość smażymy ok. 3 minut, dodajemy pokrojone pomidory. Wszystko dusimy ok. 5 minut, dodajemy bulion i gotujemy wszystko ok. 15 minut.
  5. Doprawiamy przyprawami i blendujemy.
  6. Zupę możemy podać ze śmietaną, grzankami, albo bez niczego.

Zobacz także Szybkie spaghetti z pomidorami

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.