Klasyczny krem z pomidorów to bardzo szybko, smaczna i aromatyczna propozycja na obiad. Najlepsza jest przygotowana w sezonie, kiedy są dostępne świeże, pachnące słońcem pomidory.
Zupę pomożemy podać z gęstą kwaśną śmietaną, małymi grzankami, albo zjeść bez niczego.
Zobacz również: Zapiekane pomidory z mozzarellą
Obejrzyj nasze filmy:
Krem z pomidorów składniki
- 7-8 dojrzałych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 400 ml bulionu
- 1 nieduża cebula
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- odrobina cukru
- pieprz
- oregano
- nieduża marchew
Dodatkowo
- gęsta śmietana albo grzanki
Przeczytaj przepis na Kurczak w pomidorach
Klasyczny krem z pomidorów przepis
- Pomidory nacinamy u góry, parzymy i obieramy ze skórki.
- W garnku na maśle szklimy cebulę.
- Jak cebula będzie szklista, dodajemy posiekany czosnek i smażymy go ok. 10 sekund.
- Do garnka dodajemy pokrojoną marchewkę i całość smażymy ok. 3 minut, dodajemy pokrojone pomidory. Wszystko dusimy ok. 5 minut, dodajemy bulion i gotujemy wszystko ok. 15 minut.
- Doprawiamy przyprawami i blendujemy.
- Zupę możemy podać ze śmietaną, grzankami, albo bez niczego.
Zobacz także Szybkie spaghetti z pomidorami
Smacznego!