Bułki z jagodami to pyszne i aromatyczne bułeczki nadziewane soczystymi jagodami. Te tradycyjne wypieki są idealne na śniadanie, podwieczorek lub jako słodka przekąska o każdej porze dnia. Przygotowanie jagodzianek w domu jest łatwe i satysfakcjonujące, a smak świeżo upieczonych bułeczek jest nieporównywalny do tych dostępnych w sklepach.

Bułki z jagodami to wspaniały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i stworzenie smacznej i satysfakcjonującej przekąski dla całej rodziny. Ich aromat i smak sprawią, że będą ulubionym wypiekiem w Twoim domu. Wypróbuj ten prosty przepis na jagodzianki i rozkoszuj się ich wyjątkowym smakiem i teksturą.

Wiele osób uważa, że przygotowanie jagodzianek jest skomplikowane, czasochłonne i wymaga od nas ogromu pracy. To wszystko to mit, pokażę Wam jak przygotować szybko pyszne, rozpływające się w ustach jagodzianki.

Obejrzyj nasze filmy:

Oczywiście podstawą prawdziwych jagodzianek jest ciasto drożdżowe. Spokojnie będzie to wersja dla „leniwych” – bez długiego i czasochłonnego wyrabiania.

Przeczytaj: Cytrynowe ciasto drożdżowe

Bułki z jagodami – składniki na ciasto

  • 230g mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

Bułki z jagodami – składniki na farsz jagodowy

  • 300g jagód
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki cukru

Sprawdź przepis na: Pyszne ciasteczka z morelami

Bułki z jagodami przepis

Jagody dokładnie myjemy, osuszamy. Następnie mieszamy z cukrem i mąką. Mieszamy je bardzo delikatnie, tak aby nie zrobić z nich „dżemu” :)

Z mleka, cukru, 1 łyżki mąki i drożdży robimy zaczyn. Odstawiamy go na ok. 15 minut.

W misce mieszamy mąkę, żółtka, roztopione masło i przygotowany wcześniej zaczyn. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut i odstawiamy w misce, przykryte ściereczką na ok. 45 minut, do wyrośnięcia.

Ciasto wyrabiamy raz jeszcze przez ok. 2 minuty. Formujemy z ciasta długi rulon i odrywając po kawałku robimy w ręku placuszki. Na środek układamy farsz jagodowy, sklejamy i zostawiamy na stolnicy na ok. 30 minut, aby jagodzianki ponownie urosły.

Bułki z jagodami pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 st. C. Ja je zawsze piekę w opcji góra – dół, na środkowej półce.

Po ostygnięciu możemy jagodzianki polukrować, albo posypać cukrem pudrem.

Bułki z jagodami
Bułki z jagodami

Smacznego!