
Cytrynowe ciasto drożdżowe
Cytrynowe ciasto drożdżowe to chyba ciasto, które każdy z nas chciałby zjeść na śniadanie z masełkiem, albo dżemem. Do tego pyszna, świeżo zaparzona kawa z mlekiem.
W zależności od ilości skórki cytrynowej możecie zrobić bardziej lub mniej cytrynowe.
Sprawdź przepis na: Babka piaskowa
Składniki na ciasto drożdżowe
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 10g świeżych drożdży
- 50g roztopionego masła
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
Dodatkowo
- 1/2 szklanki cukru
- starta skórka z 2 cytryn
- starta skórka z 1 pomarańczy
- masło
- 55g roztopionego masła
Szybki przepis na: Babka Wielkanocna
Cytrynowe ciasto drożdżowe – przepis
- Zaczynamy od przygotowania rozczynu – do miseczki dodajemy mleko, cukier i pokruszone drożdże. Zostawiamy na ok. 15 minut
- Pozostałe składniki mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu, wkładamy je do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe mniejsce na ok. 1-1,5 godziny.
- Z dodatkowych składników – cukru i skórek robimy mieszankę.
- Następnie ciasto rozwałkowujemy. Powinno mieć rozmiar 50 x 30 cm. Smarujemy częścią roztopionego masła. Kroimy na 5 pasów o wymiarach 10 x 30 cm. Pierwszy posypujemy łyżka mieszanki cukru i skórek, układamy na nim drugi itd. Ostatnią warstwą powinien być cukier
- Następnie kroimy znów ciasto w paski, powinny mieć wymiary 10 x 5 cm. Układamy je pionowo w wysmarowanej masłem keksówce. Po bokach powinno zostać jeszcze trochę miejsca. Przykrywamy keksówkę i odstawiamy na ok. 30 minut.
- Ciasto pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Jak przygotować: Domowe ciasto marchewkowe
Smacznego!