Cytrynowe ciasto drożdżowe
Desery

Cytrynowe ciasto drożdżowe

Cytrynowe ciasto drożdżowe to chyba ciasto, które każdy z nas chciałby zjeść na śniadanie z masełkiem, albo dżemem. Do tego pyszna, świeżo zaparzona kawa z mlekiem.

W zależności od ilości skórki cytrynowej możecie zrobić bardziej lub mniej cytrynowe.

Sprawdź przepis na: Babka piaskowa

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10g świeżych drożdży
  • 50g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody

Dodatkowo

  • 1/2 szklanki cukru
  • starta skórka z 2 cytryn
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • masło
  • 55g roztopionego masła

Szybki przepis na: Babka Wielkanocna

Cytrynowe ciasto drożdżowe – przepis

  1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu – do miseczki dodajemy mleko, cukier i pokruszone drożdże. Zostawiamy na ok. 15 minut
  2. Pozostałe składniki mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu, wkładamy je do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe mniejsce na ok. 1-1,5 godziny.
  3. Z dodatkowych składników – cukru i skórek robimy mieszankę.
  4. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Powinno mieć rozmiar 50 x 30 cm. Smarujemy częścią roztopionego masła. Kroimy na 5 pasów o wymiarach 10 x 30 cm. Pierwszy posypujemy łyżka mieszanki cukru i skórek, układamy na nim drugi itd. Ostatnią warstwą powinien być cukier
  5. Następnie kroimy znów ciasto w paski, powinny mieć wymiary 10 x 5 cm. Układamy je pionowo w wysmarowanej masłem keksówce. Po bokach powinno zostać jeszcze trochę miejsca. Przykrywamy keksówkę i odstawiamy na ok. 30 minut.
  6. Ciasto pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Cytrynowe ciasto drożdżowe

Jak przygotować: Domowe ciasto marchewkowe

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.