Babka Wielkanocna

Babka wielkanocna

Święta Wielkanocne już za pasem, oprócz tradycyjnych przystawek i wystawnych dań nie może na wielkanocnych stołach zabraknąć również świątecznych wypieków. Tak więc najwyższa pora zakasać rękawy i wziąć się do wypieków. Oprócz tradycyjnych mazurków (przepis już niedługo na blogu), keksów, makowców na naszym stole musi się znaleźć babka wielkanocna.

Przed świętami przeglądamy setki przepisów poszukując tych najciekawszych, ale i tak zazwyczaj korzystamy z tradycyjnych przepisów na sernik na zimno, makowiec, ciasto drożdżowe czy keks. Czasem na naszych stołach znajdą się ciasta z orzechami, bakaliami, z unoszącym się aromatem miodu.

W tym wpisie chciałem Wam pokazać w jaki sposób możemy przygotować pyszną babkę wielkanocną, której nie może zabraknąć :)
Przepis ten nie wymaga od nas długiego wyrabiania ciasta i stania nad stolnicą. Całą robotę wykona za nas mikser, my będziemy musieli tylko w odpowiednich ilościach dosypywać składników i pilnować aby ciasto się dobrze upiekło :)

Babka Wielkanocna – składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki mleka

Babka Wielkanocna – przepis:

  1. Jajka ucieramy z cukrem przy pomocy miksera.
  2. Do jajek dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem kakao). Całość dokładnie mieszamy przy pomocy miksera.
  3. Z przygotowanej masy odlewamy 1/3 i dodajemy kakao. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Do nasmarowanej formy do babek, albo keksówki przelewamy jasną masę, a na nią wylewamy masę kakaową.
  5. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 50-60 minut do momentu „suchego” patyczka.

 

Ponieważ nie przepadam za ciastami posypanymi cukrem pudrem, dlatego postanowiłem przygotować do jej polania lukier. Przepis na lukier w moim wykonaniu będzie klasyczny. Poniżej znajdziecie na niego przepis.

Przygotowanie lukru:

  1. Do miseczki wlewamy mleko, a następnie dodajemy cukier puder. Całość dokładnie mieszamy.
  2. Tak przygotowanym lukrem polewamy babkę (jeszcze delikatnie ciepłą), aby lukier nam się rozpłynął po całości.

Babka wielkanocna

Przyznam się, że babkę piekłem pierwszy raz, a wzorowałem się na znalezionych przepis. Tak przygotowana babka wielkanocna smakuje najlepiej jedzona jeszcze na ciepło, nie wierzcie w opinię, że ciasta nie można jeść jeszcze ciepłego :) Mi przynajmniej nic nie było :)
A teraz będzie troszkę nieskromnie :) Babka wyszła wyśmienita, krucha i wilgotna świetnie pasuje podana z ciepłym mlekiem :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.