Wszyscy uwielbiają ciasta, ciasteczka, pączki i babeczki z domowym lukrem! Zapraszam zatem po przepis na domowy lukier cytrynowy, które świetnie pasuje do babek cytrynowych czy ciast drożdżowych. Robienie domowego lukru to sztuka, którą można opanować dzięki praktyce.

Dzięki kilku podstawowym składnikom i odpowiedniej technice możesz zrobić doskonały domowy lukier cytrynowy na zimno do następnego ciasta. Niezależnie od tego, czy chodzi o porcję babeczek, czy jako dodatek do ulubionego ciasta, domowy lukier zamienia zwykłe desery w coś niezwykłego, dodaje im smaku i super wyglądu.

Lukier cytrynowy bardzo często wykorzystuję do dekoracji drożdżówki z serem, bo oprócz tego, że te bułeczki super wyglądają to dodatek cytryny sprawia, że ten delikatnie kwaśny smak przełamuje słodycz bułeczek.

Lukier cytrynowy składniki

  • 120g cukru pudru (12 łyżek)
  • 20g soku z cytryny (3,5 łyżki)

Lukier cytrynowy przepis

Lukier cytrynowy szykuje się bardzo szybko i bardzo prosto. Zobaczcie zatem jak zrobić lukier. Moja porcja lukru wystarcza do oblania babki majonezowej upieczonej w formie 23 cm. Jeśli macie większe ciasto to polania lukrem to zwiększcie jego proporcje.

Do miseczki wsypujemy cukier puder.

Lukier cytrynowy
Lukier cytrynowy

Dodajemy sok z cytryny. Jeśli nie chcecie robić lukru cytrynowego to możecie zastąpić sok z cytryny zwykłym mlekiem. Sok z cytryny polecam wyciskać przez sitko, tak aby w lukrze nie znalazł się miąższ lub pestki z owocu. Całość dokładnie mieszamy, aż uda się rozpuścić cały cukier puder.

Dobrze jest podczas mieszania rozcierać lukier o brzeg miseczki, wtedy łatwiej i szybciej zrobi się gładki. Im dłużej będziemy go mieszali tym będzie bardziej kremowy i bardziej gładki.

Mój przygotowany lukier będzie ma konsystencję budyniu, jeśli potrzebujecie trochę gęstszy, bo nie chcecie aby spływał Wam po cieście to dodajecie odrobinę więcej cukru pudru.

Jeśli chcecie uzyskać kolorowy efekt i kolorowy lukier wystarczy do środka dodać odrobinę barwnika spożywczego.

Lukier cytrynowy
Lukier cytrynowy