Kto nie lubi pysznego brownie? Jeśli masz nietolerancję glutenu, to mamy przepis właśnie dla Ciebie! Pokażę Ci jak przygotować bezglutenowe brownie. Niezależnie od tego, czy szukasz deseru na specjalną okazję, czy czegoś dla rodziny, ten przepis z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę!

Dzięki odpowiednio dobranym składnikom, osoby chorujące na celiakię nie muszą odmawiać sobie tego pyszne czekoladowego deseru. Jednak tym razem przygotuję wersje brownie z polewą czekoladową, oraz powidłami śliwkowymi, które przełamią słodki smak czekolady.

Polecam Wam przeczytać przepis do końca, bo znajdziecie w nim porady i wskazówki. A jeśli szukacie innych przepisów bezglutenowych to z całą pewnością zainteresuje Was przepis na pyszne bezglutenowe pączki z różą. Ale mając nietolerancję glutenu nie musicie również rezygnować z pieczenia w domu chleba. Zobaczcie przepis na chleb bezglutenowy z naczynia żaroodpornego.

Bezglutenowe brownie składniki

  • Brownie mix Incola
  • 2 jajka
  • 6 łyżek wody
  • 6 łyżek oleju
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietany
  • garść włoskich orzechów
  • 150g powideł śliwkowych

Ja do przygotowania tego ciasta wykorzystam mieszankę Brownie mix Incola, która nie zawiera w sobie glutenu. Jest to mieszanka na bazie skrobi kukurydzianej z dodatkiem proszku kakaowego o obniżonej zawartości tłuszczu.

Będziemy również potrzebować miksera, albo robota kuchennego oraz keksówki o wymarach 26×11 cm

Bezglutenowe brownie przepis

Przygotowanie samego ciasta brownie jest bardzo proste. Wystarczy do miski wsypać gotową mieszankę brownie mix. Dobrze, aby to była wyższa miska, inaczej proszek może na początku miksowania pylić po kuchni. Do mieszanki dodajemy 2 jajka, wodę i olej. Całość dokładnie miksujemy i przekładamy do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 st. C. Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia.

Bezglutenowe brownie
Bezglutenowe brownie

Teraz trzeba ciasto przeciąć na pół wzdłuż, tak aby uzyskać dwa płaty ciasta. Możecie to zrobić wykorzystując długi nóż, specjalne urządzenie do przecinania biszkoptów, albo można też wykorzystać nitkę. Trzymając ją naprężoną w obu rękach przecinamy ciasto przez środek.

Dolny płat ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi. Możecie też użyć powideł z czarnej porzeczki. Ważne, aby powidła były delikatnie kwaskowate. Przykrywamy drugim blatem.

W metalowej misce, w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. W tym celu do miski kruszymy czekoladę i stawiamy ją na rondelku z odrobina gotującej się wody. Para woda spowoduje, że miska się nagrzeje, a czekolad roztopi. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i polewamy ciasta.

Wierzch dekorujemy orzechami włoski.

Bezglutenowe brownie
Bezglutenowe brownie

Smacznego!