Jeśli szukasz szybkiej i prostej przystawki na imprezę, albo na wielkanocny stół to musisz przygotować roladki z chrzanem. To lekkie, ale bardzo aromatyczne połączenie, które z pewnością zadowoli każdego. Pokażę Ci, jak zrobić te smaczne przekąski w kilka minut, a z całą pewnością zachwycisz swoich gości.
Pomimo tego, że jest niezwykle prosta w wykonaniu, ta klasyczna kombinacja smaków tworzy fantastyczną przystawkę, którą warto przygotować i podzielić się nią ze swoimi gośćmi. Dzięki tylko dwóm głównym składnikom te pyszne roladki z szynki konserwowej z chrzanem robi się w kilka minut i zapewniają wyjątkowy smak i wygląd.
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również wiele innych przepisów na pyszne przystawki. Warto sprawdzić nasze zestawienie najlepszych przystawek – przystawki na imprezę – 10 ciekawych pomysłów. A na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek faszerowanych. Koniecznie sprawdźcie przepis na jajka faszerowane rukolą czy jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami.
Obejrzyj nasze filmy:
Przeczytajcie proszę przepis do końca, bo znajdziecie w nim wiele wskazówek i porad dotyczących przygotowania tych roladek z szynki z nadzieniem chrzanowym. U mnie szklanka zawsze ma pojemność 250 ml.
Roladki z chrzanem składniki
- 12 plastrów szynki
- 300 g serka białego kanapkowego z chrzanem
- 100g chrzanu ze słoiczka (1/2 małego słoiczka)
- 250 ml rosołu albo bulionu warzywnego (1 szklanka)
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- ugotowana marchewka do dekoracji
- świeże zioła do dekoracji
Jeśli nie dostaniecie w sklepie serka kanapkowego z chrzanem, to możecie użyć zwykłego serka, tylko dajcie odrobinę więcej chrzanu. W tej przystawce ważne jest to, aby właśnie wyczuwalny był smak chrzanu.
Roladki z chrzanem przepis
Zaczynamy od wymieszania w misce serka kanapkowego z chrzanem. Do tego przepisu można wykorzystać dowolny rodzaj szynki. Ważne jest aby plastry szynki były duże. Bardzo dobrze smakuje ta przystawka przygotowana na bazie szynki konserwowej.
Każdy plaster szynki smarujemy przygotowanym farszem chrzanowym i zwijamy w roladki. Roladki układamy na półmisku, albo w wyższym naczyniu, aby móc ułożyć je jedna na drugiej. Możecie wykorzystać do tego celu na przykład silikonową keksówkę o niewielkich wymiarach. Na dnie keksówki możemy ułożyć na przykład dekoracyjnie pokrojoną marchewkę i ulubione zioła, na przykład natkę pietruszki.
Rosół, albo bulion doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy żelatynę. Energicznie mieszamy aby nie było grudek i jak przestygnie zalewamy roladki. Roladki wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby galareta stężała.
Smacznego!