Kruche rogaliki z marmoladą to pyszne połączenie kruchego ciasta i marmolady zamknięte w pięknych rogalikach. Tak przygotowane rogaliki na kruchym cieście z marmoladą to idealny deser do popołudniowej kawki.
Dzięki łatwemu przepisowi każdy może w mgnieniu oka przygotować i cieszyć się tymi wspaniałymi i pełnymi smaku rogalikami. Mogą one stanowić słodką częścią śniadania, przekąski lub deseru podane posypane odrobiną cukru pudru nie tylko świetnie wyglądają, ale również pyszne smakują.
Ten przepis to połączenie dwóch klasycznych smaków i przepisów – kruchego ciasta ze słodką marmoladą. Możecie do tych rogalików wykorzystać dowolną marmoladą owocową, ale świetnie będzie pasowała również konfitura różana.
Obejrzyj nasze filmy:
Przeczytajcie przepis do końca, bo znajdują się w nim porady oraz wskazówki, jak przygotować te pyszne kruche rogaliki. A na moim blogu kulinarnym znajdziecie również przepis na drożdżówki z serem, które są jednym z moich ulubionych śniadań, a także przepis na kruche ciasteczka.
Kruche rogaliki z marmoladą składniki
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany 18%
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 200g marmolady
- cukier puder do posypania
Bardzo ważne jest, aby masło do tego przepisy było dodawane prosto z lodówki. Właśnie z takiego zimnego masła robi się kruche ciasto. Polecam użyć twardą marmoladę, inaczej może wypłynąć podczas pieczenia.
Kruche rogaliki z marmoladą przepis
Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem oraz dodajemy cukier waniliowy i szczyptę soli. Jeśli chcecie uzyskać bardziej puszyste rogaliki to dodajemy 1 łyżkę proszku do pieczenia. Ja go nie dodaję, bo przygotowuję klasyczne ciasto kruche.
Do miski dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło (prosto z lodówki) oraz śmietanę i żółtka. Z białek możecie zrobić pyszne kokosanki. Ciasto wyrabiamy przy pomocy robota kuchennego, aż będzie elastyczne. Można wyrobić go również przy pomocy dłoni. Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki chwilę wyrabiam każdą część i rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm. Następnie dzielimy go na 4 części i każdą z tych 4 części na kolejne 3. Łącznie powinniście otrzymać 12 podzielonych kawałków ciasta w formie trójkąta.
Na szerszą część nakładamy łyżkę marmolady i zaczynając od tej szerszej strony zwijamy rogaliki.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 20-23 minut. Rogaliki powinny mieć delikatnie złoty kolor.
W trakcie pieczenia podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta.
Rogaliki po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy odrobiną cukru pudru.
Smacznego!
Pycha. Wczoraj zrobiłam, ale raczej powinno się robić z twardą marmoladą niż dżemem, bo będzie wypływał.
Zrobione, przepis ok.
Super, cieszymy się.
zastanawiam sie czy moze byc smietana 12%
Nie sprawdzałem, więc ciężko mi powiedzieć