Zapraszam po pyszny i szybki przepis na drożdżówki z serem. To moje ulubione bułeczki przygotowane z ciasta drożdżowego z nadzieniem serowym. Oczywiście w mojej wersji muszą być polane znaczą ilością słodkiego lukru.
Ten prosty deser istnieje od pokoleń i występuje w wielu różnych odmianach na całym świecie. Każdy region ma własne podejście do klasycznej drożdżówki z serem.
Bułeczki z serem od zawsze były klasyczną przekąską uwielbianą przez ludzi na całym świecie i oczywiście przeze mnie. Czy to na śniadanie, czy na wieczorną przekąskę, do pracy, czy do szkoły. Ta prosta, ale pyszna kombinacja z czasem zachwyciła wiele podniebień. Ten przepis łączy w sobie dwa moje ulubione składniki – ciasto drożdżowe i pyszny polski biały ser.
Obejrzyj nasze filmy:
Musicie koniecznie przygotować tą pyszną przekąskę, zobaczcie jakie to jest proste i szybki. Pokażę Wam również w tym wpisie, jak przygotować domowy, błyskawiczny lukier, który nie wymaga gotowania.
Drożdżówki z serem składniki
- 30g drożdży świeżych
- 500 g mąki
- 50g cukru
- 100g masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
Do ciasto potrzebować będziemy tylko żółtek, ale białek nie wyrzucajcie, białka możecie zamrozić i wykorzystać, jak Wam nazbiera się więcej do przygotowania na przykład pysznych kokosanek. Jajka wyjmujemy wcześniej, tak jak mleko i drożdże. Produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Drożdżówki z serem farsz
- 400 g twarogu
- 2 jajka
- 50g cukru waniliowego
Tutaj również wykorzystamy tylko żółtka.
Lukier składniki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mleka
- 15 łyżek cukru pudru – 120 g
Drożdżówki z serem przepis
Na początku przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki, szczyptę cukru oraz 125 ml mleka. Mieszamy i zaczyn drożdżowy odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.
W tym czasie w rondelku roztapiamy masło i odstawiamy aby odrobinę przestygło. Następnie do dużej miski dodajemy mąkę, 2 żółtka, cukier, masło i szczyptę soli. Teraz dodajemy przygotowany przed chwilą zaczyn. Na sam koniec dodajemy mleko. Powinno być ono ciepłe, ale nie gorące. Możemy je zagrzać w kuchence mikrofalowej dosłownie przez chwilę.
Ciasto mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki, a następnie wyrabiamy. Możemy również przerzucić je do robota kuchennego i wyrabiać przy pomocy haka. Ciasto powinno być wyrabiane przez około 6-7 minut. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.
Kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy twaróg. Najlepiej jest użyć takiego w kostce- białego sera. Należy go przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, albo przez ręczną praskę. Jeśli nie macie ani tego, ani tego, to po prostu zblendujcie ser blenderem. Do sera dodajemy cukier waniliowy, możecie go zastąpić np. esencją waniliową, oraz dwa żółtka. Masę mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Następnie połowę ciasta smarujemy masą serową i przykrywamy ją nieposmarowaną częścią ciasta. Ciasto kroimy w podłużne pasy o szerokości ok. 5 -6 cm. Każdy z pasków zakręcamy dwa razy i przekładamy na blachę do pieczenie wyłożoną papierem do pieczenia. Drożdżówki możemy posmarować roztrzepanym białkiem. Ważne jest, aby zachować odstępy pomiędzy drożdżówkami bo one jeszcze urosną.
Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C, ja piekę w opcji góra dół. Jak piekarnik będzie nagrzany to wkładamy blachę z drożdżówkami i pieczemy przez 25-30 minut, aż będą rumiane. Po upieczeniu zostawiamy je jeszcze na 10 minut w otwartym piekarniku.
Upieczone drożdżówki z serem jak trochę przestygną smarujemy lukrem. Ja smaruję je lukrem przy pomocy pędzelka kuchennego. Jak są jeszcze ciepłe to bardzo łatwo jest rozsmarować lukier.
Jak przygotować szybki lukier?
Do miseczki dodajemy cukier puder, dodajemy sok cytrynowy oraz mleko. Mieszamy. Lukier powinien mieć dość gęstą konsystencję. Jeśli jest bardzo płynna to dodajemy jeszcze cukru pudru.
Smacznego!
Zrobione i się udały. Sprawdziłam kilka przepisów i ten jest ok.