Parówki w cieście francuskim to błyskawiczna przystawka na spotkanie ze znajomymi, albo kiedy odwiedzą nas niezapowiadani goście.
Dlaczego warto przygotować parówki w cieście francuskim?
Parówki w cieście francuskim to jedna z najbardziej popularnych i szybkich przystawek, które można przygotować. Najprościej mówiąc jest to parówka zawinięta w ciasto francuskie. Jeśli zależy Wam na czasie to można skorzystać z gotowego ciasta, co znacznie przyśpieszy czas ich przygotowania.
Na swoim blogu bardzo często staram się i polecam Wam sięganie po gotowe, dobrej jakości składniki, które można wykorzystać w daniach nie tracąc na smaku. Proste produkty jak bataty, z których przygotujemy pyszne frytki z batatów w 30 minut to tylko niektóre z pomysłów, na które warto zwrócić uwagę.
Obejrzyj nasze filmy:
Gotowe ciasto francuskie może być trzymane w lodówce, więc zawsze jak zajdzie potrzeba będziecie w stanie przygotować parówki w cieście francuskim
Jak przygotować parówki w cieście francuskim?
Przygotowanie tej przystawki jest bardzo proste. Jednak możemy przygotować ją w kilku wariantach. Najprostszy to parówka i ciasto francuskie. Jednak przed zawinięciem ciasta możecie do środka dodać odrobinę startego żółtego sera.
Inną propozycją podania jest dodanie do środka odrobiny ketchupu, który nasączy ciasto podczas pieczenia i smak ziół zawarty w ketchupie będzie wyczuwalny w każdym smaku.
Pomysły na szybkie przystawki
Oprócz parówek w cieście francuskim na każdym przyjęciu świetnie sprawdza się chlebek czosnkowy oraz jedna z moich ulubionych sałatek przygotowana ze świeżych warzyw oraz ziół – sałatka wiosenna
.Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego
- 8 parówek
- ketchup
- jajko
- dodatkowo: domowy sos czosnkowy -> przepis TUTAJ
Parówki w cieście francuskim przepis
Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty. Bok kwadratu powinien być mniejszy od parówki. Tak aby po zawinięciu parówki w ciasto francuskie, wystawała ona trochę poza ciasto. Parówki zawijamy w ciasto. Tutaj mamy również możliwość urozmaicenia parówek. Możemy do środka dodać odrobinę startego żółtego sera i ketchupu, albo samego sera.
Nacinamy po wierzchu ciasto, w przeciwnym razie zbyt mocno nam napęcznieje.
Jajko roztrzepujemy w misce i smarujemy nim parówki w cieście. Posmarowanie parówek roztrzepanym jajkiem sprawi, że będą rumiane i chrupiące.
Pieczemy je w temperaturze 180 st. C przez ok. 15 minut, sprawdzając w między czasie. Ciasto francuskie ma być rumiane. Parówki wkładamy do już nagrzanego piekarnika, tak aby ciasto od razu znalazło się w wymaganej temperaturze.
Tą wersję przystawki podajemy z dodatkiem – sosem czosnkowych, albo ketchupem.

Smacznego!
Moja ulubiona przekąska
Nasz też :)