Chlebek czosnkowy to szybka propozycja na dodatek na przykład do sałatki wiosennej. Ten chlebek podajemy zaraz po upieczeniu i każdy z gości urywa sobie go kawałek. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły.

Dlaczego warto przygotować chlebek czosnkowy?

Chlebek rwany na słono to domowy chleb drożdżowy popularnie zwany rwańcem, albo też chlebem odrywanym. Jest to chleb drożdżowy przygotowany z dodatkiem świeżych ziół i czosnku. Swój chleb czosnkowy zazwyczaj przygotowuję na bazie świeżej natki pietruszki, odrobiny suszonego oregano oraz bazylii.

Przepis na chleb czosnkowy zaczerpnąłem z google, jednak propozycji jego przygotowania jest wiele. Ja zazwyczaj robię go w postaci fali, ale może być przygotowany w kształcie kuli, czy prostokąta.

Obejrzyj nasze filmy:

Różne warianty chleba czosnkowego?

Mój chlebek czosnkowy jest klasycznym przepisem na chleb, jednak możecie go spokojnie urozmaicić dowolnymi dodatkami. Można dowolnie wymienić wykorzystane w nim zioła, albo do środka dodać odrobinę sera żółtego. Ciekawym pomysłem będzie również użycie parmezanu i przepis na chlebek rwany włoski.

Jeśli zostało Wam pesto bazyliowe z innego przepisu to również możecie go użyć zamiast ziół. Chlebek z pesto będzie wyśmienity i bardzo aromatyczny.

Do czego pasuje chlebek czosnkowy?

Bardzo często przygotowuję chlebek rwany jako dodatek do sałatki greckiej, albo sałatki wiosennej.

Przygotowanie tego dodatku jest niezmiernie szybkie, bo ciasto nie wymaga wyrastania, tylko od razu po przygotowaniu ciasto, możemy robić chlebek. Do przygotowania go wykorzystajcie ulubione zioła i dodatki.

Składniki

  • 600g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 20g świeżych drożdży
  • sól
  • 2 łyżki oliwy

Dodatkowo

  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 100g masła
  • 30ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula

Chlebek czosnkowy przepis

Zaczynamy od przygotowania masła ziołowego. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy oliwę, starty czosnek, posiekaną natkę pietruszki i pozostałe zioła. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

W tym czasie do kubeczka dodajemy drożdże, 100 ml wody, szczyptę cukru, 2 łyżki mąki i odstawiamy na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie mieszamy drożdże z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Ciasto od razu po wyrobieniu rozwałkowujemy dość cienko, smarujemy masłem i kroimy w podłużne paseczki. Każdy z paseczków zwijamy jak harmonijkę, i układamy w formie do pieczenia, na przykład tortownicy.

Chleb pieczemy w temperaturze 200 st. C. przez 35 minut. Podajemy go zaraz po wyjęciu, tak aby był jeszcze ciepły. Wierzch chlebka możemy posypać czarnuszką.

Chlebek czosnkowy
Chlebek czosnkowy