Focaccia
Przystawki, przekąski, sosy

Focaccia

Facebook

Focaccia to jeden z rodzai włoskiego pieczywa, bardzo często to podstawa pizzy. Jest ona jednak podawana bez sosu pomidorowego i sera. W wielu częściach Włoch robi się ją z suszonymi pomidorami, oliwkami, posypaną ulubionymi ziołami – tymiankiem, rozmarynem. Podawana jest wraz z dobrą oliwą.

Często podawana jest na przystawkę, aby zaspokoić pierwszy głód gości.

Szybki przepis na pizzę: Pizza bez drożdży na wypasie :)

Składniki

  • 350g mąki pszennej
  • 16g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml wody

Dodatkowo

  • tymianek
  • oregano
  • suszone pomidory
  • świeże pomidorki koktajlowe
  • oliwki: czarne, zielone

Najlepiej abyście użyli mąki typu 00, jeśli takiej nie macie to wykorzystajcie zwykłą pszenną mąkę. Woda powinna być w temperaturze pokojowej.

Focaccia – przepis

Jeśli korzystacie ze świeżych drożdży tak jak ja, to przygotujcie najpierw rozczyn. Do miseczki dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki i 100ml wody. Mieszamy i odstawiamy na około 20 minut.

Po tym czasie przesiewamy resztę mąki na stolnicę, dodajemy sól, oliwę, resztę wody i mąki oraz przygotowany rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aby było elastyczne i nie kleiło się do rąk i wkładamy je do miski oprószonej mąką. Zostawiamy ciasto na około 1-1,5 godziny.

Przepis na: Pizza Parma na tortilli

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5-0,7 cm, przekładmy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószonym mąką. Zostawiamy na 30 minut. Następnie kciukiem robimy wgłębienia w cieście i wkładamy nasze dodatki. Smarujemy ją oliwą, oprószamy ulubionymi zioła i pieczemy w 200 st. C. przez 25 minut.  Studzimy i podajemy jeszcze ciepłą.

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.