
Focaccia
Focaccia to jeden z rodzai włoskiego pieczywa, bardzo często to podstawa pizzy. Jest ona jednak podawana bez sosu pomidorowego i sera. W wielu częściach Włoch robi się ją z suszonymi pomidorami, oliwkami, posypaną ulubionymi ziołami – tymiankiem, rozmarynem. Podawana jest wraz z dobrą oliwą.
Często podawana jest na przystawkę, aby zaspokoić pierwszy głód gości.
Szybki przepis na pizzę: Pizza bez drożdży na wypasie :)
Składniki
- 350g mąki pszennej
- 16g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy
- 200 ml wody
Dodatkowo
- tymianek
- oregano
- suszone pomidory
- świeże pomidorki koktajlowe
- oliwki: czarne, zielone
Najlepiej abyście użyli mąki typu 00, jeśli takiej nie macie to wykorzystajcie zwykłą pszenną mąkę. Woda powinna być w temperaturze pokojowej.
Focaccia – przepis
Jeśli korzystacie ze świeżych drożdży tak jak ja, to przygotujcie najpierw rozczyn. Do miseczki dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki i 100ml wody. Mieszamy i odstawiamy na około 20 minut.
Po tym czasie przesiewamy resztę mąki na stolnicę, dodajemy sól, oliwę, resztę wody i mąki oraz przygotowany rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aby było elastyczne i nie kleiło się do rąk i wkładamy je do miski oprószonej mąką. Zostawiamy ciasto na około 1-1,5 godziny.
Przepis na: Pizza Parma na tortilli
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5-0,7 cm, przekładmy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószonym mąką. Zostawiamy na 30 minut. Następnie kciukiem robimy wgłębienia w cieście i wkładamy nasze dodatki. Smarujemy ją oliwą, oprószamy ulubionymi zioła i pieczemy w 200 st. C. przez 25 minut. Studzimy i podajemy jeszcze ciepłą.
Smacznego!