Chleb wiejski to chrupiąca skórka i pyszny smak chleba wypiekanego w domu. Chleb pieczony na mące pszennej z dodatkiem mąki żytniej. Chleb klasycznie jest wypiekany na zakwasie. Jednak w tym przepisie użyję zakwasu instant dlatego wzbogacę chleb odrobiną drożdży, aby znacznie lepiej wyrósł i w środku porobiły się charakterystyczne dziury.
Od razu uprzedzam, że chleb wymaga czasu, jest to chleb długo wyrastający, dlatego najlepiej jest przygotować go wieczorem i piec rano następnego dnia.
Wiele osób powraca do tego, co było kiedyś – czyli do pieczenia chleba w domu. Dawniej pieczono chleb codziennie, na mące z młyna, z domowym zakwasem dokarmianym nie tylko mąką żytnią ale również klasyczną mąką pszenną.
Obejrzyj nasze filmy:
Chleb wiejski charakteryzuje się długim czasem wyrastania oraz chrupiącą skórką. Chleb ten będę piekł w naczyniu żaroodpornym, aby jeszcze bardziej zbliżyć się do temperatury uzyskiwanej w piecu.
Swoje pieczywo przygotowuję zazwyczaj zarówno na drożdżach i zakwasie suszonym, jednak jak doczytacie wpis do końca to przekonacie się, że można go również przygotować na świeżym zakwasie oraz świeżych drożdżach. Mój wypiek chleba wiejskiego jest bardzo podobny do chleba baltonowskiego jednak różni się proporcjami mąki.
Jest to bardzo prosty przepis i jestem pewny, że z przygotowaniem poradzi sobie każdy. Poniżej znajdziecie listę składników oraz dokładny przepis. Zapraszam po przepis na chleb wiejski.
Chleb wiejski składniki
- 500g mąki pszennej
- 100g mąki żytniej
- 15g zakwasu instant
- 3g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 350 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
Bardzo ważne jest kiedy korzystamy z drożdży, aby dodawać ciepłą wodę, taką w temperaturze pokojowej. Nie może być to gorąca woda, bowiem w takiej wodzie nie będą pracować drożdże.
Chleb wiejski przepis
Zaczynamy od przesypania do miski mąki. Dodajemy oba rodzaje mąki. Następnie dodajemy do mąki drożdże instant oraz suszony zakwas, sól i cukier.
Jeśli nie macie drożdży suszonych możecie dodać ok. 7g świeżych drożdży. Przygotujcie z nich zaczyn, albo po prostu drobno pokruszcie i dodajcie do pozostałych składników. Ten chleb wiejski jest chlebem długo wyrastającym, więc z pewnością drożdże zaczną pracować.
Do składników dodajemy ciepłą wodę i całość wyrabiamy. Ciasto powinno być dość elastycznie. Do wyrobienia ciasta na chleb możecie wykorzystać również mikser, albo robot kuchenny z hakami.
Ciasto po wyrobieniu przekładamy do miski podsypanej mąką i odstawiamy przykryte ściereczką na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Możecie również wykorzystać do wyrastania chleba piekarnik, wystarczy, że nagrzejecie go do 35 st. C. wyłączycie i wstawicie do środka chleb.
Po 3 godzinach wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia, znów wyrabiamy i odstawiamy na 6 godzin aż urośnie.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C wraz z naczyniem żaroodpornym. Kiedy piekarnik osiągnie temperaturę przekładamy do naczynia chleb, zamykamy i wstawiamy do piekarnika na najniższą półkę. Chleb pieczemy przez 50-55 minut w opcji góra- dół. Każdy piekarnik piecze inaczej, więc musicie kontrolować, aby skórka była rumiana. Po upieczeniu przekładamy chleb na kratkę i studzimy. Oczywiście, taki ciepły smakuje najlepiej, ale uważajcie, bo podczas krojenia może się Wam kruszyć.
Smacznego!