Chleb wiejski
Pieczywo

Chleb wiejski

Chleb wiejski to chrupiąca skórka i pyszny smak chleba wypiekanego w domu. Chleb pieczony na mące pszennej z dodatkiem mąki żytniej. Chleb klasycznie jest wypiekany na zakwasie. Jednak w tym przepisie użyję zakwasu instant dlatego wzbogacę chleb odrobiną drożdży, aby znacznie lepiej wyrósł i w środku porobiły się charakterystyczne dziury.

Od razu uprzedzam, że chleb wymaga czasu, jest to chleb długo wyrastający, dlatego najlepiej jest przygotować go wieczorem i piec rano następnego dnia.

Wiele osób powraca do tego, co było kiedyś – czyli do pieczenia chleba w domu. Dawniej pieczono chleb codziennie, na mące z młyna, z domowym zakwasem dokarmianym nie tylko mąką żytnią ale również klasyczną mąką pszenną.

Chleb wiejski charakteryzuje się długim czasem wyrastania oraz chrupiącą skórką. Chleb ten będę piekł w naczyniu żaroodpornym, aby jeszcze bardziej zbliżyć się do temperatury uzyskiwanej w piecu.

Swoje pieczywo przygotowuję zazwyczaj zarówno na drożdżach i zakwasie suszonym, jednak jak doczytacie wpis do końca to przekonacie się, że można go również przygotować na świeżym zakwasie oraz świeżych drożdżach. Mój wypiek chleba wiejskiego jest bardzo podobny do chleba baltonowskiego jednak różni się proporcjami mąki.

Jest to bardzo prosty przepis i jestem pewny, że z przygotowaniem poradzi sobie każdy. Poniżej znajdziecie listę składników oraz dokładny przepis. Zapraszam po przepis na chleb wiejski.

Chleb wiejski składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 100g mąki żytniej
  • 15g zakwasu instant
  • 3g drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru

Bardzo ważne jest kiedy korzystamy z drożdży, aby dodawać ciepłą wodę, taką w temperaturze pokojowej. Nie może być to gorąca woda, bowiem w takiej wodzie nie będą pracować drożdże.

Chleb wiejski przepis

Zaczynamy od przesypania do miski mąki. Dodajemy oba rodzaje mąki. Następnie dodajemy do mąki drożdże instant oraz suszony zakwas, sól i cukier.

Jeśli nie macie drożdży suszonych możecie dodać ok. 7g świeżych drożdży. Przygotujcie z nich zaczyn, albo po prostu drobno pokruszcie i dodajcie do pozostałych składników. Ten chleb wiejski jest chlebem długo wyrastającym, więc z pewnością drożdże zaczną pracować.

Do składników dodajemy ciepłą wodę i całość wyrabiamy. Ciasto powinno być dość elastycznie. Do wyrobienia ciasta na chleb możecie wykorzystać również mikser, albo robot kuchenny z hakami.

Ciasto po wyrobieniu przekładamy do miski podsypanej mąką i odstawiamy przykryte ściereczką na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Możecie również wykorzystać do wyrastania chleba piekarnik, wystarczy, że nagrzejecie go do 35 st. C. wyłączycie i wstawicie do środka chleb.

Po 3 godzinach wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia, znów wyrabiamy i odstawiamy na 6 godzin aż urośnie.

Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C wraz z naczyniem żaroodpornym. Kiedy piekarnik osiągnie temperaturę przekładamy do naczynia chleb, zamykamy i wstawiamy do piekarnika na najniższą półkę. Chleb pieczemy przez 50-55 minut w opcji góra- dół. Każdy piekarnik piecze inaczej, więc musicie kontrolować, aby skórka była rumiana. Po upieczeniu przekładamy chleb na kratkę i studzimy. Oczywiście, taki ciepły smakuje najlepiej, ale uważajcie, bo podczas krojenia może się Wam kruszyć.

Domowy chleb wiejski
Domowy chleb wiejski

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Chleb wiejski

Chleb wiejski jest wypiekany na zakwasie, dzięki czemu zyskuje na długim i powolnym wyrastaniu. Chleb wiejski na zakwasie jest idealnym źródłem naturalnego błonnika i wielu istotnych dla zdrowia mikroelementów. Ponieważ ciasto jest dość wilgotne, najlepiej piec je w brytfannach lub na kamieniu do pieczenia. Powstała w ten sposób cienka i chrupiąca skórka ustępuje miejsca miękkiemu wnętrzu usianemu dużymi dziurami. Chleb z chrupiącą skórką świetnie wpływa na zdrowie zębów.

Chleb baltonowski jest jednym z najbardziej popularnych składników naszej rodzimej diety. Wiele rodzin nie wyobraża sobie śniadania bez kilku chromek świeżo upieczonego chleba baltonowskiego. Jego nazwa pochodzi od modnych w czasach PRL sklepów Baltona. Doskonale nadaje się do kanapek, tak jak włoski ser z grilla. Zakwas potrzebuje czasu, aby rozwinąć swój złożony smak i aromat, ale kiedy już będzie gotowy do pieczenia chleba, proces nie może być prostszy. Będziesz potrzebował długiego wyrabiania, aby uaktywnić gluten w mące i nadać ciastu elastyczność, ale jeśli zrobisz to przez około dziesięć minut, możesz zająć się swoimi sprawami, aż będziesz gotowy do pieczenia. Chleb na zakwasie najlepiej spożyć w ciągu kilku dni od upieczenia – jeśli nie możesz zjeść całego na raz, zawiń resztę w folię i przechowuj w lodówce do czasu, aż będziesz mógł.

Przepis na chleb wiejski

Polskie chleby są znane na całym świecie ze swojego pysznego smaku, pięknego wyglądu i wysokiej jakości mąk i innych składników, które są używane. Jednak znalezienie dobrego bochenka polskiego chleba może być trudniejsze niż myślisz. Jeśli chcesz żyć jak prawdziwy Polak, powinieneś spróbować zrobić własny wiejski chleb w domu.

Może brzmi to strasznie, ale tak naprawdę nie jest to takie trudne – wystarczy mąka, woda i cierpliwość. A jeśli na początku coś się nie uda, nie przejmuj się, po prostu spróbuj jeszcze raz.

Jeżeli nie posiadasz profesjonalnego piekarnika, istnieje alternatywna metoda pieczenia ulubionego dodatku śniadaniowego. Chleb z naczynia żaroodpornego na ogól nie różni się zbytnio od chleba pieczonego tradycyjnie. Jeżeli zadbamy o odpowiednią jakość składników i stosowanie przepisu, to samodzielnie pieczony w żaroodpornym naczyniu chleb będzie uciechą domowego stołu.

Chleb pszenny

Jest kilka rzeczy, które są niezbędne, gdy piecze się własny chleb pszenny. Przede wszystkim trzeba odpowiednio długo wyrabiać ciasto. To nie jest szybki przepis: potrzeba czasu, aby rozwinąć gluten i zrobić miękkie ciasto. W efekcie wychodzi ono miękkie, delikatne w smaku, a na dodatek pięknie się kroi. Z drugiej strony, aby uzyskać chrupiącą skórkę, zalecam umieszczenie w piekarniku piętro niżej puszki z wodą, aby chleb był idealnie wilgotny.

Możesz użyć mąki pszennej chlebowej lub, w ostateczności, zwykłej mąki tortowej. Równie dobrze smakuje, jeśli zmieszasz mąkę pszenną chlebową z mąką orkiszową.

Chleb razowy

Chleb pszenny jest świetny na kanapki i na tosty. Jest to również rodzaj chleba, który zazwyczaj znajdziesz w eleganckiej piekarni. Jeśli chcesz zrobić wrażenie swoim domowym wypiekiem, wypróbuj ten przepis na chleb pszenny razowy.

Sekretem tego przepisu jest to, że jest on wykonany bez użycia białej mąki, dzięki czemu zachowuje swoją miękką konsystencję nawet po upieczeniu. Drożdże potrzebują trochę czasu, aby zadziałać, więc nie spiesz się. Jednak po wyjęciu z piekarnika Twoja cierpliwość zostanie nagrodzona delikatnym bochenkiem, który pięknie się kroi.

Aby uzyskać chrupiącą skórkę na zewnątrz, umieść brytfannę wypełnioną wodą na jednej z dolnych półek w piekarniku podczas pieczenia chleba (upewnij się, że możesz wyjąć brytfannę przed rozgrzaniem!). W ten sposób wytworzysz parę wodną, która sprawi, że skórka będzie miękka w środku, a na zewnątrz będzie chrupiąca – pamiętaj tylko, aby zdjąć patelnię przed nagrzaniem!