• Chleb wiejski
    Pieczywo

    Chleb wiejski

    Chleb wiejski to chrupiąca skórka i pyszny smak chleba wypiekanego w domu. Chleb pieczony na mące pszennej z dodatkiem mąki żytniej. Chleb klasycznie jest wypiekany na zakwasie. Jednak…

  • Ciasto z wiśniami
    Desery

    Ciasto z wiśniami

    Zapraszam Was po przepis na przepyszne ucierane ciasto z wiśniami i kruszonką. Ciasto jest mięciutkie i bardzo wilgotne w środku. Ten przepis na to ciasto z wiśniami jest…

  • Chleb codzienny
    Pieczywo

    Chleb codzienny

    Chleb codzienny z mąki pszennej to domowy wypiek, który idealnie pasuje na poranne śniadanie. Nie wymaga on od nas ani zaawansowanego sprzętu, ani tym bardziej wymyślnych składników. Pieczenie…

  • Chleb pszenny foremkowy
    Pieczywo

    Chleb pszenny foremkowy

    Chleb pszenny foremkowy to bardzo łatwy w przygotowaniu chlebek z wykorzystaniem drożdży. Jest mięciutki i puszysty w środku. Swój wygląd zawdzięcza temu, że jest pieczony w foremce. Jeśli…

  • Bułeczki pszenne z sezamem
    Pieczywo

    Bułeczki pszenne z sezamem

    Klasyczne bułeczki pszenne z sezamem są chrupiące z zewnątrz i bardzo puchate w środku. Takie bułeczki dosłownie rozpływają się w ustach. Bułeczki przygotujemy bardzo szybko, ale co ważne…

  • Szybki chleb pszenny
    Pieczywo

    Szybki chleb pszenny

    Szybki chleb pszenny to jeden z moich ulubionych domowych wypieków. Ciasto jest bardzo podobne do ciasta na pizzę, więc można go wykorzystać także do słonych wypieków. Ten chleb…

  • Zakwas
    Pieczywo

    Zakwas

    Chleby na zakwasie są jednymi z najlepszych, najzdrowszych i najdłużej pozostających świeżymi. Takie chleby piekę od jakiegoś czasu, więc postanowiłem pokazać Wam w jaki sposób przygotowuję zakwas oraz…

Zakwas chlebowy

Jeśli szukasz informacji o tym, jak zrobić zakwas do chleba, będziesz musiał poszukać w internecie informacji na ten temat. Jest wiele stron, na których znajdziesz przepis na dobry zakwas do chleba – zakwas chlebowy jest bowiem niezbędny, jeśli planujesz wypiek domowego chleba. Może być to zakwas żytni lub zakwas pszennyzakwas żytni robi się z mąki żytniej, a zakwas pszenny – z pszennej. Dobry zakwas chlebowy ładnie pachnie i ma bąbelki. Jeżeli zakwas pachnie nieprzyjemnie – nie używaj go! Najwyraźniej coś się zepsuło podczas tworzenia zakwasu.

Zakwas pszenny

Warto też wspomnieć, że zakwas pszenny może być użyty do wypieku chleba pszennego jak i żytniego – tak samo jak zakwas żytni może zostać wykorzystany zarówno do chleba żytniego, jak i pszennego. W każdym z tych wypadków najważniejsze jest, żeby trzymać się przepisu na to, jak zrobić zakwas chlebowy. Mam nadzieję, że uda ci się znaleźć odpowiedni przepis na to, jak zrobić zakwas do chleba, bo domowy chleb na zakwasie jest przepyszny i dużo zdrowszy niż ten wypiekany z użyciem drożdży! Wypróbuj różne przepisy i znajdź taki przepis na zakwas żytni lub zakwas pszenny, jaki ci najbardziej odpowiada. Z całą pewnością będziesz zadowolony z rezultatu, jeśli tylko odpowiednio się do tego przyłożysz i będziesz cierpliwy, bo tworzenie zakwasu trwa nawet kilka dni! Jest to jednak niewielkie poświęcenie zważywszy na to, jak pyszny jest chleb, do wypieku którego użyty został zakwas chlebowy.