
Zakwas
Chleby na zakwasie są jednymi z najlepszych, najzdrowszych i najdłużej pozostających świeżymi. Takie chleby piekę od jakiegoś czasu, więc postanowiłem pokazać Wam w jaki sposób przygotowuję zakwas oraz jak go przechowywać, gdy nie pieczemy w dłuższym czasie chleba.
Można powiedzieć, że zakwas to takie „specjalne drożdże”. Ciasto rośnie na nich bez dodatku tradycyjnych drożdży. Przygotowanie zakwasu musimy podzielić na kilka etapów.
Od razu Was uprzedzam, że jeśli Wasz pierwszy chleb na zakwasie nie wyjdzie, to się nie poddawajcie, bo im starszy zakwas tym lepszy.
Jak przygotować zakwas
U mnie szklanka ma pojemność 250 ml.
Dzień pierwszy
Do dużego, wcześniej wyparzonego i osuszonego słoika rano dodajemy połowę szklanki mąki razowej i połowę szklanki wody. Woda powinna być w temperaturze pokojowej. Następnie słoik przykrywamy gazą, albo ręcznikiem papierowym i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Ważne, aby nie wystawiać bezpośrednio słoik na działanie promieni słonecznych. Tego samego dnia wieczorem mieszamy łyżką zakwas i zostawiamy na noc.
Zakwas mieszamy także zawsze wtedy kiedy ma „wykipieć” ze słoika.
Drugi dzień rano
Robimy to samo, co pierwszego dnia – dokarmiamy zakwas. Do słoika dodajemy pół szklanki mąki razowej i pół szklanki wody. Zakwas mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zakwas powinien już pomału zacząć rosnąć, to odznaka jego żywotności.
Drugi dzień wieczorem
Mieszamy, przykrywamy gazą, albo ręcznikiem papierowy i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce.
Trzeci dzień rano
Tak jak w poprzednich dniach dokarmiamy go połową szklanki mąki razowej oraz połową szklanki wody. Po dokarmieniu zakwasu, mieszamy go i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po około 4 godzinach zakwas jest już gotowy do wypieczenia pierwszego chleba.
W kolejnych dniach powtarzamy te czynności.
Jak przechowywać zakwas
Jeśli planujemy piec codziennie chleb to zakwas trzymamy w ciepłym miejscu i każdego dnia dokarmiamy go według wcześniejszego schematu. Jeśli nie mamy w planach wypieku chleba przez kilka kolejnych dni to zakwas chowamy do lodówki. Może on tam stać 10-14 dni, tam proces jest „usypiany”. Najlepiej jest nakryć słoik przykrywką aby zakwas nam nie wysechł, ale nie zakręcać jej do końca.
Po wyjęciu z lodówki odstawiamy go w ciepłe miejsce na około 2-3 godziny, następnie dokarmiamy go połową szklanki mąki i połową szklanki wody i po około 4 godzinach jest gotowy do pieczenia chleba. Możemy go później znów schować do lodówki, albo zostawić w ciepłym miejscu, jeśli w kolejnych dniach planujemy pieczenie chleba.
Co zrobić jeśli zakwas się rozwarstwia?
Jeśli zauważycie, że Wasz zakwas się rozwarstwia, to znaczy na górze pojawia się woda, a na dole mąka oznacza to, że zbyt duże nawodnienie zakwasu. W takiej sytuacji przy kolejnym dokarmianiu należy dodać więcej wody, a mniej płynu. Na przykład pół szklanki mąki i tylko 1/4 szklanki wody.