Chleb pszenny na zakwasie
Śniadania

Chleb pszenny na zakwasie

Postanowiłem upiec domowy chleb pszenny na zakwasie. Tym razem był on bez żadnych dodatków. Muszę przyznać, że chleb na zakwasie jest o wiele bardziej smaczny aniżeli ten pieczony na drożdżach.

Przygotowanie chleba na zakwasie wbrew tego co może się wydawać nie jest wcale trudne, jedyną trudnością jest przygotowanie dobrego zakwasu. Ja do swojego wypieku wykorzystałem już gotowy zakwas, tak więc odpadło te kilka dni potrzebnych na przygotowanie zakwasu.

Chleb pszenny na zakwasie – składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej (ok. 500g)
  • 1 i 1/3 szklanki wody (ok. 300ml)
  • 1 szklanka zakwasu (ok. 200g)
  • płaska łyżeczka soli

Chleb pszenny na zakwasie – przepis

W dużej misce mieszamy wszystkie składniki, warto pamiętać aby od razu nie wlewać całej wody, bo może się okazać, że będzie jej odrobinę za dużo. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Można wykorzystać do tego nagrzany piekarnik (nagrzewamy go do 60 st. C,a następnie go wyłączamy). Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto i odstawiamy na kolejna godzinę w ciepłe miejsce.

Następnie ponownie wyrabiamy ciasto, przekładamy do formy  wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na godzinę, a następnie wkładamy do nagrzanego do 210 st. C piekarnika na 20 minut. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 st. C i pieczemy przez kolejne 40 minut.

chleb-do-pieczenia

Na dno piekarnika warto wstawić miseczkę z wodą, aby skórka chleba nie była zbytnio spieczona.

upieczony-chleb

9 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.