Muffiny ze szparagami to propozycja na szybkie i bardzo smaczne śniadanie. Najlepiej jest je przygotować w sezonie, kiedy możemy dostać świeże i młode szparagi. Danie to nie jest bardzo dietetyczne, ale to poezja dla naszego podniebienia.

Muffiny to jedno z ulubionych ciastek, które można przygotować w wielu wersjach smakowych. Jednym z ciekawszych pomysłów są muffiny ze szparagami, które są świetnym sposobem na wykorzystanie sezonowych warzyw. Poniżej przedstawiamy przepis na muffiny ze szparagami.

Muffiny ze szparagami to świetny pomysł na przekąskę lub dodatek do obiadu. Są one aromatyczne, puszyste i pełne smaku. Dzięki zastosowaniu szparagów, są też bardzo zdrowe i niskokaloryczne.

Obejrzyj nasze filmy:

Muffiny składają się z miękkiego i puszystego ciasta, które wzbogacone jest świeżymi kawałkami szparagów i cebulą. W smaku muffiny te są delikatne, a jednocześnie pełne aromatów i smaków sezonowych warzyw.

Ja dodałem pomidorki i szparagi, ale możecie je wzbogacić dowolnymi składnikami. Polecamy wypróbować ten przepis i cieszyć się wiosennymi smakami na co dzień.

Na moim blogu znajdziecie również i klasyczne pomysły na muffiny, sprawdźcie przepis na muffinki bananowe z czekoladą, czy chociażby na muffinki z malinami.

Muffiny ze szparagami składniki (na 4 muffiny)

  • 3-4 szparagi zielone
  • 6 pomidorki koktajlowe
  • 40g sera cheddar
  • 4 duże jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki

Przyjmujemy, że jedno duże jajko to jeden muffin. Możecie zrezygnować z mąki i jej nie dodawać.

Muffiny ze szparagami przepis

Zaczynamy od włączenia piekarnika. Nagrzewamy go do 180 st. C (góra- dół).

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i na 1-2 minuty wrzucamy do wrzątku. Następnie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę i roztrzepujemy. Następnie dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, starty żółty ser, pokrojone szparagi i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i masę przelewamy do przygotowanych kokilek.

Wkładamy je do piekarnika na około 17-20 minut nagrzanego do 180 st. C. aż muffiny nabiorą złotego koloru i będą ładnie wyrośnięte.

Po upieczeniu muffiny należy wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia przez kilka minut.

Muffiny ze szparagami
Muffiny ze szparagami

Smacznego!