Muffiny ze szparagami
Śniadania,  Przystawki, przekąski, sosy

Muffiny ze szparagami

Muffiny ze szparagami to propozycja na szybkie i bardzo smaczne śniadanie. Najlepiej jest je przygotować w sezonie, kiedy możemy dostać świeże i młode szparagi. Danie to nie jest bardzo dietetyczne, ale to poezja dla naszego podniebienia.

Ja dodałem pomidorki i szparagi, ale możecie je wzbogacić dowolnymi składnikami.

Składniki (na 4 muffiny)

  • 3-4 szparagi zielone
  • 6 pomidorki koktajlowe
  • 40g sera cheddar
  • 4 duże jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki

Przyjmujemy, że jedno duże jajko to jeden muffin. Możecie zrezygnować z mąki i jej nie dodawać.

Muffiny ze szparagami – jak przygotować

Zaczynamy od włączenia piekarnika. Nagrzewamy go do 180 st. C (góra- dół).

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i na 1-2 minuty wrzucamy do wrzątku. Następnie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę i roztrzepujemy. Następnie dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, starty żółty ser, pokrojone szparagi i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i masę przelewamy do przygotowanych kokilek.

Wkładamy je do piekarnika na około 17-20 minut.

Muffiny ze szparagami
Muffiny ze szparagami

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze