
Muffiny ze szparagami
Muffiny ze szparagami to propozycja na szybkie i bardzo smaczne śniadanie. Najlepiej jest je przygotować w sezonie, kiedy możemy dostać świeże i młode szparagi. Danie to nie jest bardzo dietetyczne, ale to poezja dla naszego podniebienia.
Ja dodałem pomidorki i szparagi, ale możecie je wzbogacić dowolnymi składnikami.
Składniki (na 4 muffiny)
- 3-4 szparagi zielone
- 6 pomidorki koktajlowe
- 40g sera cheddar
- 4 duże jajka
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki
Przyjmujemy, że jedno duże jajko to jeden muffin. Możecie zrezygnować z mąki i jej nie dodawać.
Muffiny ze szparagami – jak przygotować
Zaczynamy od włączenia piekarnika. Nagrzewamy go do 180 st. C (góra- dół).
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i na 1-2 minuty wrzucamy do wrzątku. Następnie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę i roztrzepujemy. Następnie dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, starty żółty ser, pokrojone szparagi i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i masę przelewamy do przygotowanych kokilek.
Wkładamy je do piekarnika na około 17-20 minut.

Smacznego!