Z końcem kwietnia na sklepowych półkach w naszym kraju pojawiają się te długo wyczekiwane, smakowite warzywa. Mowa tutaj oczywiście o uwielbianych szparagach. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób przyrządzić te warzywa na obiad, ten artykuł jest dla Ciebie!
Szybki przepis na Łososia ze szparagami w sosie beszamelowym
Poniżej znajdziesz przepis idealny na wiosenny lub letni obiad, który przeniesie Cię na łono natury. Prostota tego dania, gwarantuje, że poradzi sobie z nim każdy kuchenny laik. Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami i ciesz się wyjątkowym smakiem szparagów!
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- pęczek zielonych szparagów
- 1 cebula,
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego,
- 2 łyżki masła extra,
- 2 lub 3 ząbki czosnku (wedle preferencji)
- gałka muszkatołowa,
- sól
- pieprz
- natka pietruszki,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- naturalny jogurt.
Szykujemy nóż, deskę do krojenia, garnek, kuchenny blender i ruszamy do działania!
Wiosenny krem ze szparagów – przepis
Odcinamy końcówki szparagów (te zdrewniałe). Siekamy cebulkę, wrzucamy do garnka wraz z masłem i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy szparagi i czosnek. Po chwili przyprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy bulion i dusimy pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie. Blendujemy zawartość garnka i dodajemy gałki muszkatołowej. Potrawę na talerzu dekorujemy natką pietruszki i naturalnym jogurtem.
Smacznego!