Surówka z białej kapusty to banalnie prosty dodatek do obiadu. Ta surówka to uniwersalny pomysł do każdego obiadu, jeśli Wam zostanie, to możecie ją wykorzystać na przykład do przygotowania domowych hot-dogów.
Surówka z białej kapusty jest tradycyjnym i klasycznym dodatkiem do obiadu.
Jak przygotować surówkę z białej kapusty?
Można ją także przygotować z dodatkami takimi jak jabłko oraz marchewka. Jest chrupka i smaczna, uwielbiana przez dzieci i dorosłych, czasem przywodzi na myśl surówki podawane w chińskich knajpkach. Alternatywą dla zwykłej kapusty jest surówka z kapusty pekińskiej i to właśnie ta wersja jest niezwykle popularna na polskich stołach.
Obejrzyj nasze filmy:
Obowiązkowym daniem do wypróbowania jest surówka z młodej kapusty, która jest tak fantastycznym produktem, że można z niej wyczarować mnóstwo ciekawych potraw na ciepło lub na zimno. Z dodatkiem pora smak surówki staje się ostrzejszy, jednak dzieci chętniej sięgają po delikatniejszą wersję jaką jest surówka z białej kapusty i jabłka.
Kapustę należy dobrze umyć i poszatkować następnie po kolei dodawać pozostałe składniki takie jak cebula, marchewka czy koperek. Świetnie smakuje z dodatkiem oliwy i soku z cytryny, choć niektórzy wolą zrobić do niej sos majonezowo-śmietanowy.
Szybka i prosta do wykonania nawet przez mniej doświadczonych kucharzy. Można do niej użyć młodą kapustę, pekińską lub zwykłą, ważne by drobno ją poszatkować, wtedy wychodzi najsmaczniejsza. Surówka z białej kapusty i jabłka smakuje najlepiej po około 30 minutach od przyrządzenia. Jest to czas, w którym smaki mogą się „przegryźć”.
Do czego podać surówkę z białej kapusty?
Surówka z białej kapusty może być przygotowana praktycznie do każdego dania. Przygotowuję ją zarówno do bitek wieprzowych, kotletów schabowych, a nawet wykorzystuję ją jako dodatek do hot-dogów. Surówka ta jest bardzo uniwersalna, ale co najważniejsze jej przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu.
Jestem zwolennikiem klasycznej wersji tej surówki. Czyli drobno posiekana kapusta, marchewka i jabłko. Doprawiona oczywiście solą, pieprzem, a wszystkie składniki połączone przy pomocy majonezu.
Pomysły na pyszny surówki
Oprócz tradycyjnej wersji surówki z kapusty w moim repertuarze jest również surówka z marchewki. Jest to połączenie nie tylko wyśmienitego smaku, ale również spora dawka witamin i składników odżywczych zawartych w marchwi.
Jeśli szukacie przepisy tylko na samą sałatkę, to koniecznie powinniście sprawdzić przepis na sałatkę wiosenną. Świeża, orzeźwiająca sałatka przygotowana z młodych warzyw i ziół.
Surówka z białej kapusty składniki
- 1 marchewka
- 1/2 jabłka
- 1/3 główki białek kapusty
- szczypta soli
- odrobina czarnego pieprzu
- 1 łyżka majonezu
- odrobina pora
Surówka z białej kapusty przepis
Osobiście nie jestem zwolennikiem mycia kapusty, bowiem później dokładnie nie wysuszymy liści i surówka z kapusty będzie miała zbyt dużo wody w sobie. Ja zaczynam od zdjęcia wierzchni liści z główki kapusty i je po prostu wyrzucam. Środek kapusty powinien być już czysty.
Kapustę bardzo drobno siekam, tak jak podczas przygotowywania kapusty kiszonej. Posiekaną kapustę możemy jeszcze przeciąć na pół, łatwiej będzie nam jeść surówkę. Posiekaną kapustę przekładamy do miseczki, solimy i wygniatamy rękami. Zostawiamy tak kapustę na około 15-20 minut, aby pod wpływem soli odrobinę zmiękła.
Marchewkę obieramy, odcinamy końcówki i następnie ścieramy na grubych oczkach na tarce. Dodajemy ją do miski z posiekaną wcześniej kapustą.
Jabłko myjemy i obieramy ze skórki. W tym wypadku to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym razie w surówce możemy znaleźć skórkę po jabłku. Nie chodzi o sam smak, ale o estetykę naszej surówki. Jabłko podobnie jak marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do pozostałych składników.
Zaraz po starciu jabłek surówkę z białej kapusty doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki łączymy przy pomocy majonezu. Pamiętajcie, że zawsze lepiej dać mniej majonezu i dodać, niż od razu za dużo. W tej surówce ma pełnić rolę tylko produktu, który łączy pozostałe składniki w jedną całość.
Smacznego!