Sałatka z buraków i śledzi to sałatka warstwowa, która spotykana jest również pod nazwą „szuba”. Jej przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne, bowiem większość składników ścieramy na tarce.
Bardzo często możemy również spotkać określenie śledzie pod pierzynką. Przepis ten pojawił się w książkach w latach 60. Sałatka ta znana jest przede wszystkim na Ukrainie i Rosji. Śledź pod pierzynką nie tylko dobrze wygląda, ale i świetnie smakuje. Sałatka ta jest bogata w smaki i składniki.
Ja wykorzystuję w tym przepisie śledzie a’la matias, ale koniecznie kupcie w zalewie solonej. Niestety jak użyjecie śledzi w oleju to Wasza sałatka może być zbyt tłusta, a zmywanie oleju nie jest najlepszym pomysłem.
Obejrzyj nasze filmy:
Śledzie z zalewy solnej możemy namoczyć w wodzie, albo jeśli potrzebujecie odrobinę delikatniejszy smak w mleku. Jednak w przypadku tej sałatki uważam, że nie jest to konieczne. Warto również zwrócić uwagę na to, aby ziemniaki były ugotowane dzień wcześniej.
Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na śledzie, koniecznie spróbujcie wersję w curry – śledzie w curry, gdzie łączymy smak delikatnie słonych śledzi z przyprawą curry.
Sałatka z buraków i śledzi składniki
- 400g śledzi
- 3 gotowane buraki (możecie kupić w sklepie już gotowe)
- 3 ziemniaki
- 4 jajka
- 3 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- majonez
- musztarda
- 100g żółtego sera
Sałatka z buraków i śledzi przepis
Ziemniaki gotujemy, ale uważajmy abyśmy ich nie rozgotowali. Jajka również gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia. Najlepiej jest ugotować ziemniaki i jajka dzień wcześniej i schować do lodówki. Świeżo ugotowane ziemniaki i jajka będą się rozpadały podczas krojenia.
Śledzie moczymy w wodzie (można w mleku), aż będą mniej słone. Sprawdzajcie smak śledzi podczas moczenia, bo ciężko jest podać jakiś konkretny czas moczenia, każdy śledź był umieszczony w innej solance.
Warto przed pokrojeniem spróbować, czy to jest odpowiedni smak. Następnie kroimy je w ok. 2 cm kawałki. Układamy na dnie przeźroczystej salaterki. Następnie układamy pokrojona w kostkę cebulę. Smarujemy ją odrobiną majonezu i musztardy, pieprzmy.
Kolejną warstwą są starte na grubych oczkach ziemniaki, oraz ogórki. Zarówno ziemniaki oraz ogórki możecie również pokroić w kosteczkę. Teraz pora na odrobinę majonezu, soli i pieprzu.
Kolejna warstwa to tarte buraki, potem jajka. Tak samo jak w przypadku ziemniaków i ogórków buraki i jajka możemy pokroić w kostkę. Polecam trzymać się jednej wersji, aby nasza sałatka dobrze wyglądała. Tą warstwę również smarujemy majonezem i na wierzchu układamy starty żółty ser.
To jedna z moich ulubionych sałatek. Super połączenie.
Super.
Super pyszna i smaczna sałatka. U nas zawsze na wigilię.