
Śledziki pod cebulową pierzynką
Doskonała przekąska na przyjęcie ze znajomymi albo rodziną. Śledzie w curry przygotujemy dość szybko, a co ważniejsze ich smak jest zupełnie inny aniżeli takich zwykłych śledzi w oleju z cebulką.
Pamiętajmy, że oprócz smaku śledzie w curry wyglądają też bardzo apetycznie :)
Składniki na śledzie w curry:
- 6 płatów śledziowych
- 5 średniej wielkości cebul
- 3 łyżeczki curry
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oleju do smażenia
Przepis na śledzie w curry:
- Płaty śledziowe dokładnie myjemy pod bieżąca wodą, a następnie moczymy w zimnej wodzie przez ok. 2 godziny, wymieniając w międzyczasie wodę.
- Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę. W momencie jak cebula nam się już zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy (słoiczek po koncentracie płuczemy odrobiną wody i dodajemy na patelnię, aby sos się nie przypalił). Całość dusimy jeszcze przez chwilę i dodajemy 3 łyżeczki curry. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
- Śledzie kroimy na ok. 1-2 cm paseczki i układamy na półmisku.
- Przygotowaną cebulę mieszamy z 2 łyżkami majonezu i układamy na śledzikach.
Gotowe, smacznego !
0 komentarzy