Jestem wielkim smakoszem wszystkich zapiekanek – zarówno tych ziemniaczanych jak i makaronowych. Do większości zapiekanek używamy mięsa mielonego, nie inaczej będzie również w tym wypadku. Jednak, aby była bardziej dietetyczna użyjemy mięsa mielonego z indyka.
Zapiekankę ziemniaczaną z pomidorami możecie wykorzystać jako danie na wspólny rodzinny obiad, świetnie się również sprawdzi jako obiad do pracy. Będzie równie dobrze smakowała także następnego dnia po przygotowaniu wystarczy ją podgrzać w mikrofalówce lub piekarniku. W ten sposób za jednym razem możecie przygotować obiad na dwa dni.
Poniżej znajdziecie przepis na to wyśmienite danie.
Obejrzyj nasze filmy:
Zobaczcie jak szybko ją przygotować i pochwalcie się w komentarzach czy Wam smakowało.
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami – składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg pomidorów (8 sztuk)
- 700g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- oliwa z oliwek
- 40g startego sera żółtego
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami – przepis
Ziemniaki obieramy, myjemy i przez chwilę gotujemy (dosłownie 10 minut). Ziemniaki powinny być w połowie twarde.
Na odrobinie oleju szklimy cebulę, a następnie podsmażamy mięso mielone. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę i obrane ze skóry pomidory. Uwaga: dwa pomidory sobie odkładamy, wykorzystamy je później.
Całość dusimy przez ok. 15 minut i doprawiamy do smaku papryką, oregano i bazylią.
Dno formy do pieczenia natłuszczamy oliwą i układamy warstwami (od dołu):
- pokrojone w plasterki ziemniaki
- mięso mielone z pomidorami
- pokrojone w plasterki ziemniaki
- mięso mielone
- pokrojone w plasterki ziemniaki
- pokrojone w plasterki 2 pozostałe pomidory
Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 25 minut, po czym całość posypujemy startym żółtym serem i wkładamy na kolejne 15 minut.
Sprawdź inne przepisy na zapiekanki
Smacznego!