Lemoniada arbuzowa w 3 minuty to świetny pomysł na orzeźwiający i bardzo dobrze nawadniający napój na lato. Można ją bardzo szybko przygotować i świetnie się sprawdzi na przyjęciu w ogrodzie, albo jako napój przy grillu.

Przygotowuję tą lemoniadę zawsze jak mam ochotę na coś chłodzącego, coś orzeźwiającego. Przygotujecie ją dosłownie w 3 minuty. Doczytajcie przepis do końca, a zobaczycie jakie to proste, a także jak można urozmaicić jej smak.

Lemoniada arbuzowa jaką wersję przygotować?

Lemoniada arbuzowa może być przygotowana na kilka sposobów. Możemy przygotować ją jako smoothie arbuzowe z wyczuwalnymi kawałkami arbuza, albo bardzo dokładnie przesączoną, tak aby nie było czuć kawałków owoców. Lemoniada arbuzowa pojawia się u mnie w domu bardzo często jako napój, który daje ochłodę w ciągu dnia.

Obejrzyj nasze filmy:

Na przyjęcie czy grilla podaję dwie wersje tego napoju smoothie z arbuza oraz lemoniadę z arbuza.

Jak podawać lemoniadę arbuzową?

Lemoniada arbuzowa to napój, który najlepiej smakuje podawany w wersji schłodzonej, na przykład z kostkami lodu. Aby lemoniada smakowała jeszcze lepiej, polecam wybierać dojrzałe arbuzy, soczystego, z bardzo czerwonym środkiem. Taki arbuz sprawi, że lemoniada arbuzowa z lodem będzie słodka sama w sobie, nie będzie trzeba jej dosładzać.

Lemoniada arbuzowa z cytryną wychodzi bardzo intensywna, bowiem zawsze daję sporo soku z cytryny. Jeśli chcecie i wolicie delikatniejsze smaki to dajcie go trochę mniej.

Domowa klasyczna lemoniada z arbuza zawsze smakuje dzieciom, więc przygotujecie dla nich pyszny, domowy i co ważne zdrowy napój.

Lemoniada arbuzowa – dlaczego warto ją przygotować?

  • uwielbiają ją dzieci
  • jest szybka w przygotowaniu
  • sposób na wykorzystanie arbuza
  • szybko gasi pragnienie
  • doskonale nawadnia organizm

Składniki

  • 1 kg arbuza
  • 1 1/2 cytryny
  • 50g cukru
  • 700 ml wody
  • kostki lodu
  • kilka listków mięty

Kupując arbuza wybierzcie jego wersję bez pestek. Warto też wybrać dojrzałego arbuza, bowiem będziemy mieli pewność, że jest soczysty i słodki.

Zobacz: Jak wybrać słodkiego arbuza

Lemoniada arbuzowa w 3 minuty – jak ją przygotować

Arbuza obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do niego sok z 1 cytryny i cukier. Następnie przy pomocy blendera całość bardzo drobno rozdrabniamy. W tym czasie cukier powinien nam się rozpuścić w soku z cytryny i arbuza. Lemoniadę przecedzamy przez sitko i mieszamy z wodą. Próbujemy czy nie jest za mocna, jeśli tak, to dolewamy odrobinę wody. Podobnie postępujemy jeśli okaże się zbyt mało słodka.

Lemoniadę arbuzową przelewamy do karafki i dodajemy kilka kawałków pokrojonego arbuza, plasterki cytryny oraz kilka listków mięty.

Kilka ciekawych wskazówek

  1. Biały cukier możecie zastąpić syropem klonowym, albo miodem. Ciekawym pomysłem może okazać się również posłodzenie lemoniady stewią.
  2. Lemoniady nie musicie odcedzać na sitku, wtedy w napoju będą wyczuwalne kawałki arbuza.
  3. Jeśli podczas blendowania arbuza z sokiem cytrynowym dodasz do niego lód uzyskacie pyszny arbuzowy shake.

Pamiętajcie, że to tylko porady i klasyczny przepis na lemoniadę, możecie dowolnie bawić się smakami i dodatkami.

Lemoniada arbuzowa w 3 minuty
Lemoniada arbuzowa w 3 minuty

Smacznego!