Lemoniada arbuzowa w 3 minuty to świetny pomysł na orzeźwiający i bardzo dobrze nawadniający napój na lato. Można ją bardzo szybko przygotować i świetnie się sprawdzi na przyjęciu w ogrodzie, albo jako napój przy grillu.
Przygotowuję tą lemoniadę zawsze jak mam ochotę na coś chłodzącego, coś orzeźwiającego. Przygotujecie ją dosłownie w 3 minuty. Doczytajcie przepis do końca, a zobaczycie jakie to proste, a także jak można urozmaicić jej smak.
Lemoniada arbuzowa jaką wersję przygotować?
Lemoniada arbuzowa może być przygotowana na kilka sposobów. Możemy przygotować ją jako smoothie arbuzowe z wyczuwalnymi kawałkami arbuza, albo bardzo dokładnie przesączoną, tak aby nie było czuć kawałków owoców. Lemoniada arbuzowa pojawia się u mnie w domu bardzo często jako napój, który daje ochłodę w ciągu dnia.
Obejrzyj nasze filmy:
Na przyjęcie czy grilla podaję dwie wersje tego napoju smoothie z arbuza oraz lemoniadę z arbuza.
Jak podawać lemoniadę arbuzową?
Lemoniada arbuzowa to napój, który najlepiej smakuje podawany w wersji schłodzonej, na przykład z kostkami lodu. Aby lemoniada smakowała jeszcze lepiej, polecam wybierać dojrzałe arbuzy, soczystego, z bardzo czerwonym środkiem. Taki arbuz sprawi, że lemoniada arbuzowa z lodem będzie słodka sama w sobie, nie będzie trzeba jej dosładzać.
Lemoniada arbuzowa z cytryną wychodzi bardzo intensywna, bowiem zawsze daję sporo soku z cytryny. Jeśli chcecie i wolicie delikatniejsze smaki to dajcie go trochę mniej.
Domowa klasyczna lemoniada z arbuza zawsze smakuje dzieciom, więc przygotujecie dla nich pyszny, domowy i co ważne zdrowy napój.
Lemoniada arbuzowa – dlaczego warto ją przygotować?
- uwielbiają ją dzieci
- jest szybka w przygotowaniu
- sposób na wykorzystanie arbuza
- szybko gasi pragnienie
- doskonale nawadnia organizm
Składniki
- 1 kg arbuza
- 1 1/2 cytryny
- 50g cukru
- 700 ml wody
- kostki lodu
- kilka listków mięty
Kupując arbuza wybierzcie jego wersję bez pestek. Warto też wybrać dojrzałego arbuza, bowiem będziemy mieli pewność, że jest soczysty i słodki.
Zobacz: Jak wybrać słodkiego arbuza
Lemoniada arbuzowa w 3 minuty – jak ją przygotować
Arbuza obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do niego sok z 1 cytryny i cukier. Następnie przy pomocy blendera całość bardzo drobno rozdrabniamy. W tym czasie cukier powinien nam się rozpuścić w soku z cytryny i arbuza. Lemoniadę przecedzamy przez sitko i mieszamy z wodą. Próbujemy czy nie jest za mocna, jeśli tak, to dolewamy odrobinę wody. Podobnie postępujemy jeśli okaże się zbyt mało słodka.
Lemoniadę arbuzową przelewamy do karafki i dodajemy kilka kawałków pokrojonego arbuza, plasterki cytryny oraz kilka listków mięty.
Kilka ciekawych wskazówek
- Biały cukier możecie zastąpić syropem klonowym, albo miodem. Ciekawym pomysłem może okazać się również posłodzenie lemoniady stewią.
- Lemoniady nie musicie odcedzać na sitku, wtedy w napoju będą wyczuwalne kawałki arbuza.
- Jeśli podczas blendowania arbuza z sokiem cytrynowym dodasz do niego lód uzyskacie pyszny arbuzowy shake.
Pamiętajcie, że to tylko porady i klasyczny przepis na lemoniadę, możecie dowolnie bawić się smakami i dodatkami.

Smacznego!