Sernik czekoladowy to propozycja dla miłośników czekolady i nie tylko. Przepis bazuje na serku Philadelphia i jest inspirowany oryginalnym przepisem Nigelli Lawson.
Możecie do jego przygotowania wykorzystać gotowy ser już zmielony, jeśli jesteście jednak tradycjonalistami, to musicie trzykrotnie zmielić polski twaróg.
Przepis szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. Sernik ma idealną konsystencję, jest bardzo kremowy i co najważniejsze bardzo czekoladowy.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na spód sernika
- 200g herbatników
- 50g masła
- 1 łyżka kakao
Składniki na sernik
- 500g serka philadelphia
- 200g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 170 ml śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki kakao
- 1 łyżka wody
- 170g cukru
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Składniki na polewę
- 100g czekolady gorzkiej
- 3 łyżki śmietany 30%
Sernik czekoladowy – jak przygotować
Składniki na spód sernika umieszczamy w blenderze i miksujemy, aż uzyskamy konsystencję piasku. Następnie tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód) i wylepiamy masą herbatnikową. Wkładamy tortownicę do lodówki.
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Kakao mieszamy w 1 łyżce wody.
Wszystkie składniki (za wyjątkiem rozpuszczonej czekolady) wkładamy do miski i miksujemy na średnich obrotach. Nie wolno miksować zbyt długo, aby nie napowietrzać sernika zbyt długo. Składniki mają się połączyć. Pod koniec miksowania wlewamy czekoladę.
Masę serową przelewamy na schłodzony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy około 50 minut (góra- dół). Sernik pieczemy w kąpieli wodnej tzn. na dno piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z odrobiną wody. Gotowy sernik poznamy po tym, że będzie ścięty i sprężysty.
Jak przygotować polewę czekoladową
Śmietanę przelewamy do rondelka i podgrzewamy (prawie do zagotowania), zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną na małe kawałki czekoladę. Mieszamy, aż otrzymamy gładką konsystencję.
Wierzch sernika ozdabiamy polewą czekoladową.

Smacznego!