Sernik na zimno na serkach homogenizowanych to bardzo prosty przepis na szybki deser. Ciasto to idealnie nadaje się na ciepłe dni – jest lekkie, smaczne, nie jest bardzo słodkie. Możecie je przygotować z dodatkiem ulubionych owoców i ulubioną galaretką.
Przepis ten przygotujemy z dosłownie kilku składników.
Dlaczego pieczemy serniki?
Ciasto i sernik bardzo mocno zagościło w polskiej tradycji. Serniki są pieczone od bardzo dawna. Dawniej były robione z prawdziwego twarogu kilkukrotnie mielonego. Jednak przepisy bardzo mocno ewaluowały i przygotowujemy już nie tylko serniki na kruchym spodzie.
Obejrzyj nasze filmy:
Obecnie coraz częściej robimy sernik na zimno na serkach homogenizowanych to jedna z tych propozycji, dla tych wszystkich którzy nie tylko nie lubią robić deserów, ale także dla tych, którym brakuje czasu.
Sernik na zimno to również propozycja dla osób nie mających piekarnika. To ciasto nie wymaga od nas pieczenia. Wystarczą serki homogenizowany, chwila pracy i będziemy w stanie przygotować pyszny deser.
Kiedy przygotować sernik z zimno na serkach homogenizowanych?
Sernik na zimno na serkach przygotowuję bardzo często w okresie letni i wiosennym, kiedy dni są cieplejsze i kiedy potrzebujemy odrobiny orzeźwienia. Aby sernik na zimno na serkach homogenizowanych nie tylko ładnie wyglądał, ale również pyszne smakował, przygotowuję go z orzeźwiającą galaretką.
Niestety minusem tego ciasta jest to, że musi swoje odczekać w lodówce kilka godzin zanim będziecie mogli je podać.
Dlaczego warto przygotować sernik na zimno?
- jest prosty w przygotowaniu
- potrzeba dosłownie kilku składników
- idealne orzeźwienie na ciepłe dni
- nie wymaga pieczenia
Składniki na sernik na zimno
- 750g serka homogenizowanego
- 25 g żelatyny
- 200 ml śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- ok. 50 ml wody
- 1 galaretka truskawkowa
- truskawki do dekoracji
- 200g podłużnych biszkoptów
Możecie wykorzystać dowolny serek homogenizowany. Polecam naturalny, a nie waniliowy. Ja uwielbiam serki Rolmlecza, dlatego polecam właśnie je. Śmietanę będziemy ubijać, więc dobrze, aby była schłodzona. Wtedy znacznie łatwiej ją ubijać.
Sernik na zimno na serkach homogenizowanych przepis
Żelatynę zalewamy wodą, powinna ona tylko przykryć żelatynę i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie podgrzewamy żelatynę, ale uważamy aby nie zagotować, bo straci swoje właściwości. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Jak cukier połączy się ze śmietaną dodajemy porcjami serki, cały czas miksując składniki. Miksujemy na wolnych obrotach.
Do przestudzonej żelatyny dodajemy 3 łyżki masy serowej i mieszamy. Następnie dodajemy ją do pozostałem części masy i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach, do połączenia się składników.
Tortownicę o wymiarach 24 cm, wykładamy na dnie papierem do pieczenia i dno wykładamy biszkoptami. Wylewamy naszą masę serową i chowamy do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie robimy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Jak galaretka będzie ostudzona, wierzch ciasta dekorujemy ulubionymi owocami i zalewamy galaretką. Ciasto teraz na kolejne 4 godziny powinno powędrować do lodówki.
Smacznego!