Szakszuka w stylu orientalnym to pomysł na pełne orientalnych smaków i zapachów śniadanie. Przygotowanie tego dania nie zajmie Wam więcej jak 15 minut. Możecie tutaj wykorzystać gotową przyprawę, albo samemu skomponować mieszankę ulubionych ziół i smaków.
Ja do tego dania wykorzystam odrobine przyprawy meksykańskiej. Bez problemu dostaniecie taką w sklepie, jednak sprawdźcie najpierw skład i wybierzcie tą, gdzie nie ma ulepszaczy, tylko naturalne składniki i zioła.
Dlaczego warto przygotować szakszukę w stylu orientalnym
Usmażenie jajek na twardo w pomidorach nie jest wielką filozofią. Do sosu pomidorowego dodajemy cebulę, przyprawę i wszystko pasuje idealne. Od dłuższego czasu przygotowuję bardzo często na śniadanie szakszukę w różnych wersjach.
Możemy przygotować klasyczną wersję szakszuki z cebulą, albo szakszukę z kurczakiem. Tak naprawdę możecie doprawić sos pomidorowy dowolnymi przyprawami jakie lubicie, dodać dowolne dodatki i uzyskacie pyszne danie na śniadanie.
Myślę, że obecnie każdy choć raz przygotowywał szakszukę na śniadanie. Może czasem warto się pokusić i przygotować jej bogatą wersję na obiad. Można dodać bakłażany, cukinię, oraz orientalne przyprawy – kminek, oregano, kumin. A dodatek kolendry jeszcze bardziej odmieni ta potrawę.
Jakie dodatki do szakszuki?
Danie podaję z delikatną, lekką sałatką z roszponki oraz razowym pieczywem z odrobiną masła. Oczywiście chleb razowy możecie upiec sami.
Szakszuka w stylu orientalnym również będzie super smakowała z upieczoną i pokrojoną na kawałki tortillą, albo chlebkiem naan.
Dlaczego warto zrobić szakszuke na śniadanie?
- jest sycąca
- jest szybka w przygotowaniu
- wykorzystujemy kilka prosty składników
- dostarcza białko, witaminy i składniki odżywcze
Składniki na sałatkę (2 porcje)
- 2 garści roszponki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek zielony
Składniki na szakszuke
- 250g pomidorów z puszki (krojonych)
- 1 niewielka cebula
- 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej
- sól
- pieprz
- 4 jajka
- szczypta oregano
Dodatkowo
- 2 kromki pieczywa razowego
- masło
Szybka szakszuka w stylu orientalnym – jak przygotować
Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, oregano i przyprawę meksykańską. Pomidory dusimy na patelni około 5 minut na wolnym ogniu, aby odparować nadmiar płynu. Następnie robimy 4 wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Każde z nich solimy i pieprzymy. Patelnię przykrywamy pokrywką i całość smażymy około 5 minut. W tym czasie białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne.
Kiedy jajka się smażą mamy czas na przygotowanie sałatki. Na talerzu układamy roszponkę i dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Na wierzchu układamy pokrojonego na półplasterki ogórka zielonego. Możemy, ale nie musimy sałatki skrapiać oliwą z oliwek.
Pieczywo smarujemy masłem i również układamy na talerzu. Obok sałatki i chleba kładziemy jajka z pomidorami. Jeśli macie nierysującą się patelnię, możecie to śniadanie zaserwować wprost z patelni. Będzie jeszcze lepiej wyglądało i smakowało.
Smacznego i dobrego dnia!