Domowa pizza z parówką i frytkami to przepis inspirowany tradycyjną włoską pizzą podawaną z parówkami i frytkami. Dla niektórych to połączenie może wydawać się dziwne, jednak we Włoszech jest ono znane i serwowane praktycznie w każdej dobrej pizzerii. Pizza ta jest prawdopodobnie w dużym stopniu skierowana dla dzieci, które uwielbiają i parówki i frytki.
W tym wpisie pokażę Wam jak przygotować klasyczne włoskie ciasto na pizzę, sos pomidorowy, a także podpowiem jakie wykorzystać dodatki. Składniki są na 2 blachy pizzy. Ja zrobiłem jedną i to dzielną smakami. Drugą część ciasta zamroziłem. Tak, tak możemy mrozić ciasto drożdżowe. Po wyjęciu czekamy, aż nabierze temperatury i mamy gotowe ciasto na pizzę.
Dlaczego warto zrobić włoską pizzę z parówkami
- ciasto jest cienkie i elastyczne
- pizza uwielbiają dzieci
- szybki czas przygotowania
- proste składniki
Składniki na ciasto na pizzę
- 14g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 600g mąki
- 360 ml wody
- szczypta cukru
- 3 łyżki oliwy
Najlepiej do przepisu jest wykorzystać specjalną mąkę na pizzę, ale jeśli nie macie jej w domu, to po prostu wykorzystajcie zwykłą pszenną mąkę.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na sos pomidorowy
- 200 ml pasatty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- szczypta oregano
- szczypta bazylii
- sól
Dodatki na pizzę
- 2 parówki
- 120g mozzarelli tartej
- 100g frytek
Możecie urozmaicić pizzę kukurydzą, cebulą, czerwoną papryką. Tutaj wykorzystajcie dowolne dodatki.
Domowa pizza z parówką i frytkami – przepis na ciasto i pizzę
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw robimy rozczyn. Do kubeczka wlewamy 100 ml wody, dodajemy 3 łyżki mąki i pokruszone drożdże. Aby szybciej zaczęły pracować daję 1/2 łyżeczki cukru. Rozczyn drożdżowy odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wszystkie składniki na ciasto na pizzę mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki w misce, a następnie wyrabiamy rękami ciasto. Powinno być po wyrobieniu bardzo elastyczne. Formujemy z niego kule, i wkładamy do miski podsypanej mąką. Przykrywamy miskę folią i wstawiamy do lodówki na minimum 15 godzin.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy na blasze do pieczenia. Zostawiamy je tam na 30 minut. W tym czasie możemy przygotować sos pomidorowy.
Do rondelka wlewamy pasattę, dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gotujemy na wolnym ogniu około 7 minut, aby odparować odrobinę soków. Odstawiamy sos pomidorowy do ostudzenia.
Frytki smażymy na oleju na złoty kolor.
Po 30 minutach ciasto na pizzę smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim pokrojone w plasterki parówki, frytki i posypujemy wszystko mozzarellą. Wkładamy do piekarnika na 8-10 minut nagrzanego wcześniej do 240 st. C.
Pizzę możemy podać z sosem czosnkowym, albo domowym ketchupem.
Smacznego!