Domowy ketchup to jeden z niezbędnych dodatków do hot-dogów, parówek, zapiekanek, pizzy. W sklepach jest ogromny wybór tych produktów, jednak tylko domowa wersja będzie całkowicie zdrowa, pozbawiona sztucznych dodatków itd.
Przygotowanie ketchupu jest niezwykle szybkie, a jak poddacie go procesowi pasteryzacji to może stać bardzo długo w lodówce.
Przeczytaj również: Jak pasteryzować słoiki
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 2 kg pomidorów
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki octu winnego
- 1 mała papryczka chilli
- 2-3 łyżki cukru
- szczypta oregano
- oliwa
- sól
- pieprz
Domowy ketchup – przepis
- Pomidory nacinamy delikatnie u góry i parzymy w gorącej wodzie. Obieramy i wycinamy szypułkę. Kroimy w mniejsze kawałki.
- W garnku (najlepiej o grubym dnie) na oliwie szklimy cebulę.
- Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i smażymy ok. 15 sekund.
- Dodajemy pomidory i pokrojoną, pozbawioną nasion papryczkę chilli.
- Całość dusimy ok. 20 minut. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, dodajemy ocet i cukier.
- Wszystko dusimy razem przez kolejne 20 minut, blendujemy i dusimy na wolnym ogniu jeszcze przez ok. 5 minut.
- Przelewamy ketchup do słoiczków i pasteryzujemy.
Przeczytaj: Jak pasteryzować słoiki
Smacznego!