Domowy ketchup to jeden z niezbędnych dodatków do hot-dogów, parówek, zapiekanek, pizzy. W sklepach jest ogromny wybór tych produktów, jednak tylko domowa wersja będzie całkowicie zdrowa, pozbawiona sztucznych dodatków itd.

Przygotowanie ketchupu jest niezwykle szybkie, a jak poddacie go procesowi pasteryzacji to może stać bardzo długo w lodówce.

Przeczytaj również: Jak pasteryzować słoiki

Składniki

  • 2 kg pomidorów
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki octu winnego
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2-3 łyżki cukru
  • szczypta oregano
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Domowy ketchup – przepis

  1. Pomidory nacinamy delikatnie u góry i parzymy w gorącej wodzie. Obieramy i wycinamy szypułkę. Kroimy w mniejsze kawałki.
  2. W garnku (najlepiej o grubym dnie) na oliwie szklimy cebulę.
  3. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i smażymy ok. 15 sekund.
  4. Dodajemy pomidory i pokrojoną, pozbawioną nasion papryczkę chilli.
  5. Całość dusimy ok. 20 minut. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, dodajemy ocet i cukier.
  6. Wszystko dusimy razem przez kolejne 20 minut, blendujemy i dusimy na wolnym ogniu jeszcze przez ok. 5 minut.
  7. Przelewamy ketchup do słoiczków i pasteryzujemy.

Przeczytaj: Jak pasteryzować słoiki

Domowy ketchup
Domowy ketchup

Smacznego!