Przygotowując domowe przetwory, aby przedłużyć ich trwałość i móc przechowywać je przez dłuższy czas, musimy poddać je procesowi pasteryzacji. Warto zatem wiedzieć jak pasteryzować słoiki.

Pasteryzacja polega na podgrzaniu zakręconych słoików z przetworami, aby rozprężone powietrze uwypukliło wieczko słoika, a w procesie studzenia wciągnęło je do środka. Ten proces zabezpiecza przetwory przed dostawaniem się do środka powietrza z zewnątrz. Trzeba pamiętać, że przykrywka do słoika nie może być uszkodzona, a góra słoika wyszczerbiona.

Jak pasteryzować słoiki – poszczególne etapy

  1. Słoiki przed napełnieniem przetworami dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Gorące przetwory przekładamy do słoika i dokładnie, mocno zakręcamy. Aby uniknąć poparzeń warto to robić przez ściereczkę.
  3. Na dnie dużego garnka układamy czystą ściereczkę, aby słoiki nie popękały podczas kontaktu z gorącym dnem.
  4. Na ściereczce układamy słoiki w taki sposób, aby woda mogła między nimi swobodnie przepływać.
  5. Do garnka wlewamy wodę, tak aby było ok. 2-3 cm poniżej najniższego słoika.
  6. Wodę doprowadzamy do wrzenia.
  7. Słoiki pasteryzujemy przez ok. 20 minut.
  8. Następnie wyciągamy je z gorącej wody, dokręcamy i stawiamy do góry dnem.

Tak przygotowane przetwory możemy znaczniej dłużej przechowywać.

Obejrzyj nasze filmy: