Przygotowując domowe przetwory, aby przedłużyć ich trwałość i móc przechowywać je przez dłuższy czas, musimy poddać je procesowi pasteryzacji. Warto zatem wiedzieć jak pasteryzować słoiki.
Pasteryzacja polega na podgrzaniu zakręconych słoików z przetworami, aby rozprężone powietrze uwypukliło wieczko słoika, a w procesie studzenia wciągnęło je do środka. Ten proces zabezpiecza przetwory przed dostawaniem się do środka powietrza z zewnątrz. Trzeba pamiętać, że przykrywka do słoika nie może być uszkodzona, a góra słoika wyszczerbiona.
Jak pasteryzować słoiki – poszczególne etapy
- Słoiki przed napełnieniem przetworami dokładnie myjemy i osuszamy.
- Gorące przetwory przekładamy do słoika i dokładnie, mocno zakręcamy. Aby uniknąć poparzeń warto to robić przez ściereczkę.
- Na dnie dużego garnka układamy czystą ściereczkę, aby słoiki nie popękały podczas kontaktu z gorącym dnem.
- Na ściereczce układamy słoiki w taki sposób, aby woda mogła między nimi swobodnie przepływać.
- Do garnka wlewamy wodę, tak aby było ok. 2-3 cm poniżej najniższego słoika.
- Wodę doprowadzamy do wrzenia.
- Słoiki pasteryzujemy przez ok. 20 minut.
- Następnie wyciągamy je z gorącej wody, dokręcamy i stawiamy do góry dnem.
Tak przygotowane przetwory możemy znaczniej dłużej przechowywać.