Domowy ajvar

Domowy ajvar

Ajvar jest to pasta warzywna przygotowana z pieczonej papryki, z dodatkiem bakłażana, cebuli, czosnku. W zależności od naszego podniebienia możemy ją zrobić w sposób bardziej lub mniej pikantny.

W sklepach znajdziemy gotowe pasty, jednak taka domowa będzie z całą pewnością znacznie lepsza.

Składniki

  • 3 duże, czerwone papryki
  • 1 bakłażan
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1/2 papryczki chilli
  • odrobina oliwy
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki

Domowy ajvar – przepis

  1. Z papryki wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki.
  2. Z papryczki chilli usuwamy pestki.
  3. Bakłażana kroimy w duże kawałki.
  4. Warzywa wraz z czosnkiem (w łupince) układamy na blasze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 230 st. przez ok. 20 minut.
  5. Po upieczeniu przekładamy je do woreczka foliowego, szczelnie zamykamy i zostawiamy na ok. 20 minut. Następnie obieramy je ze skórki i przekładamy do blendera. Dodajemy cebulę, oliwę, ostrą i słodką paprykę i blendujemy.
  6. Przekładamy do słoiczka i pasteryzujemy.

>>> Sprawdź, jak pasteryzować słoiki <<<

W ten sposób zrobiliśmy pyszny, zdrowy, domowy ajvar.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.