
Domowy ajvar
Ajvar jest to pasta warzywna przygotowana z pieczonej papryki, z dodatkiem bakłażana, cebuli, czosnku. W zależności od naszego podniebienia możemy ją zrobić w sposób bardziej lub mniej pikantny.
W sklepach znajdziemy gotowe pasty, jednak taka domowa będzie z całą pewnością znacznie lepsza.
Składniki
- 3 duże, czerwone papryki
- 1 bakłażan
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1/2 papryczki chilli
- odrobina oliwy
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
Domowy ajvar – przepis
- Z papryki wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki.
- Z papryczki chilli usuwamy pestki.
- Bakłażana kroimy w duże kawałki.
- Warzywa wraz z czosnkiem (w łupince) układamy na blasze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 230 st. przez ok. 20 minut.
- Po upieczeniu przekładamy je do woreczka foliowego, szczelnie zamykamy i zostawiamy na ok. 20 minut. Następnie obieramy je ze skórki i przekładamy do blendera. Dodajemy cebulę, oliwę, ostrą i słodką paprykę i blendujemy.
- Przekładamy do słoiczka i pasteryzujemy.
>>> Sprawdź, jak pasteryzować słoiki <<<
W ten sposób zrobiliśmy pyszny, zdrowy, domowy ajvar.
Smacznego!
0 komentarzy