Jak przechowywać papryczkę chilli

Jak przechowywać papryczkę chilli

Ponieważ zazwyczaj do potraw nie dodajemy całej papryczki chilli i duża jej część się marnuje, chciałbym dziś podać Wam świetny sposób jak przechowywać papryczkę chilli aby można było z niej wielokrotnie korzystać. Ten pomysł usłyszałem w jednym z zagranicznych programów kulinarnych i faktycznie jest REWELACYJNY.

Oczywiście zawsze można ją ususzyć tylko czy jest sens, jeśli możemy w sklepie kupić ususzoną i zmieloną przyprawę? I co ważniejsze taka przyprawa nie urozmaici wizualnie naszej potrawy, zatem…

Jak przechowywać papryczkę chilli

Sposób jest bardzo prosty… wystarczy, że świeża papryczkę chilli włożycie do zamrażalki i wyjmiecie w momencie kiedy będzie Wam potrzebna. Możecie ja wtedy zetrzeć na tarce, jeśli wykorzystacie do tego małe oczka, to uzyskacie niesamowity efekt wizualny – „czerwony pył”.

A resztę niewykorzystanej papryki dalej możecie schować w zamrażalniku. Uważajcie tylko, aby zbyt długo nie leżała poza zamrażalką bo zrobi się miękka…

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.