Sos czosnkowy znajduje się chyba w każdej kuchni. Można go kupić choć wtedy jesteśmy narażeni na spożycie wielu konserwantów i emulgatorów, które nie są zbyt zdrowe. Ten pyszny sos czosnkowy bez laktozy pasuje praktycznie do wszystkiego do warzyw, pieczonej kiełbaski, mięsa z grilla czy pizzy.
Sos czosnkowy to cały czas jeden z najpopularniejszych sosów w naszym kraju. Wiele osób wykorzystuje go praktycznie jako dodatek do każdej potrawy. Sos czosnkowy bez laktozy to propozycja dla osób, które nie tolerują laktozy.
Przygotowanie sosu czosnkowego bez laktozy różni się od klasycznej wersji produktami, które wykorzystujemy do jego zrobienia.
Obejrzyj nasze filmy:
Jak zrobić sos czosnkowy bez laktozy?
- Otóż osoby nie cierpiące na żadne nietolerancje pokarmowe maja ułatwioną wersję gdyż wystarczy tylko majonez, śmietana, czosnek, sól, pieprz. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy łyżkę majonezu i śmietany. Wszystko łączymy i dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Sos czosnkowy bez laktozy – na półkach sklepowych znajdziemy coraz więcej produktów bez laktozy, która nie jest przez nas tolerowana, przepis jest podobny do podstawowej wersji lecz zamiast śmietany zwykłej zastąp ją wersją bez laktozy.
- Sos czosnkowy bez laktozy, bez mleka krowiego, bez jaj – ten przepis jest skierowany dla osób posiadających nietolerancję pokarmowe oraz osób, które przeszły na dietę wegańską. Weganie nie jedzą mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Otóż dla wegan przygotowanie sosu czosnkowego jest trochę bardziej pracochłonne gdyż osobno należy przygotować majonez.
Majonez dla wegan składniki
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 50 ml mleka sojowego lub ryżowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Majonez dla wegan przepis
Wszystko ubij przez około 2 minuty.
Składniki
- majonez wegański 1 łyżka – przygotowany wcześniej
- sól
- pieprz
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka jogurtu sojowego
Sos czosnkowy bez laktozy przepis
Wszystkie składniki połącz i dopraw do smaku.