Madzia w ostatni weekend miała swoje święto z tej właśnie okazji powstał tort bezowy z musem malinowym. Delikatny, chrupiący i rozpływający się w ustach.

Mus malinowy doskonale przełamywał słodycz kremu z serka mascarpone. Myślę, że chyba nie pozostaje Wam nic innego jak tylko przygotować ten pyszny tort.

Jeśli nie macie ręki do pieczenia, kupcie gotową bezę w cukierni i przygotujcie sam krem i mus, ale pamiętajcie to już nie ten sam smak :)

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki – beza

  • 8 białek
  • odrobina soli
  • 400g cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Składniki – krem

  • 500 ml śmietany 30%
  • 500g serka mascarpone
  • 2 śmietan fixy
  • wanilia

Składniki – mus malinowy

  • 400g mrożonych malin
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Przepis na bezę

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodajemy cukier cały czas ubijając do połączenie się wszystkich składników. Na koniec miksujemy białka z mąką ziemniaczaną.

Dzielimy na dwie części. Formując okręgi i pieczemy w piekarniku w 120 st. C przez ok. 2 godziny. Po tym czasie zostawiamy ją w piekarniku aż ostygnie.

Przepis na krem

Śmietanę miksujemy przez ok 1 minutę. Dodajemy śmietan fix i miksujemy aż będzie gęsta, dodajemy serki mascarpone, wanilię i miksujemy do połączenia się wszystkich składników.

Przepis na mus malinowy

Maliny rozmrażamy. Dodajemy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy jeszcze przez chwilę, a następnie zostawiamy do ostygnięcia.

Tort bezowy z musem malinowym – przepis

Na dolnej bezie układamy krem, następnie mus malinowy i przykrywamy drugą bezą. Wstawiamy do lodówki na parę godzin.

 

Smacznego!