Madzia w ostatni weekend miała swoje święto z tej właśnie okazji powstał tort bezowy z musem malinowym. Delikatny, chrupiący i rozpływający się w ustach.
Mus malinowy doskonale przełamywał słodycz kremu z serka mascarpone. Myślę, że chyba nie pozostaje Wam nic innego jak tylko przygotować ten pyszny tort.
Jeśli nie macie ręki do pieczenia, kupcie gotową bezę w cukierni i przygotujcie sam krem i mus, ale pamiętajcie to już nie ten sam smak :)
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki – beza
- 8 białek
- odrobina soli
- 400g cukru
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Składniki – krem
- 500 ml śmietany 30%
- 500g serka mascarpone
- 2 śmietan fixy
- wanilia
Składniki – mus malinowy
- 400g mrożonych malin
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
Przepis na bezę
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodajemy cukier cały czas ubijając do połączenie się wszystkich składników. Na koniec miksujemy białka z mąką ziemniaczaną.
Dzielimy na dwie części. Formując okręgi i pieczemy w piekarniku w 120 st. C przez ok. 2 godziny. Po tym czasie zostawiamy ją w piekarniku aż ostygnie.
Przepis na krem
Śmietanę miksujemy przez ok 1 minutę. Dodajemy śmietan fix i miksujemy aż będzie gęsta, dodajemy serki mascarpone, wanilię i miksujemy do połączenia się wszystkich składników.
Przepis na mus malinowy
Maliny rozmrażamy. Dodajemy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy jeszcze przez chwilę, a następnie zostawiamy do ostygnięcia.
Tort bezowy z musem malinowym – przepis
Na dolnej bezie układamy krem, następnie mus malinowy i przykrywamy drugą bezą. Wstawiamy do lodówki na parę godzin.
Smacznego!
Uwielbiam bezę. Pozdrawiam