Każdy, kto choć raz przygotowywał domową bezę wie, że jest ona dość kapryśna i miewa swoje humorki. Raz się uda, raz nie. Dlatego chciałem Wam pokazać przepis, który w większości przypadków się sprawdza. Myślę, że z tego przepisu beziki udadzą się nawet osobom, które będą piekły je pierwszy raz.
Mini bezy to fajny dodatek do popołudniowej kawki, a co ważne Wasze małe pociechy również go polubią.
Przepis na Wegańskie ciasto bananowe
Obejrzyj nasze filmy:
Jest to przepis na około 30-35 bezików, w zależności od wielkości w jakiej je zrobicie.
Składniki
- 3 jajka (duże w rozmiarze L)
- 160g cukru
- szczypta soli
Dobrze, aby jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
Domowe mini bezy [PRZEPIS]
Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Trzeba uważać, aby za mocno ich nie roztrzepać. Jak białka będą wyglądały na zważone, wyrzućcie je i zróbcie od nowa.
Następnie zmniejszamy obroty miksera i po 1 łyżce dodajemy cukier. Miksujemy, aż cukier rozpuści się całkowicie. Piana powinna być gęsta i lśniąca.
Szybki przepis na: Drożdżówki z Nutellą na słodkie śniadanie
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i następnie przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskamy niewielkie beziki. Pozostawiamy między nimi miejsce, bo podczas pieczenia jeszcze urosną. Pieczemy je przez 50-60 minut w temperaturze 140 st. C. Bezy powinny być białe, a nawet śnieżno-białe. Jeśli takie nie są to trzeba je piec odrobinę dłużej w niższej temperaturze.
Smacznego!