Domowe mini bezy
Desery

Domowe mini bezy

Każdy, kto choć raz przygotowywał domową bezę wie, że jest ona dość kapryśna i miewa swoje humorki. Raz się uda, raz nie. Dlatego chciałem Wam pokazać przepis, który w większości przypadków się sprawdza. Myślę, że z tego przepisu beziki udadzą się nawet osobom, które będą piekły je pierwszy raz.

Mini bezy to fajny dodatek do popołudniowej kawki, a co ważne Wasze małe pociechy również go polubią.

Przepis na Wegańskie ciasto bananowe

Jest to przepis na około 30-35 bezików, w zależności od wielkości w jakiej je zrobicie.

Składniki

  • 3 jajka (duże w rozmiarze L)
  • 160g cukru
  • szczypta soli

Dobrze, aby jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.

Domowe mini bezy [PRZEPIS]

Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Trzeba uważać, aby za mocno ich nie roztrzepać. Jak białka będą wyglądały na zważone, wyrzućcie je i zróbcie od nowa.

Następnie zmniejszamy obroty miksera i po 1 łyżce dodajemy cukier. Miksujemy, aż cukier rozpuści się całkowicie. Piana powinna być gęsta i lśniąca.

Szybki przepis na: Drożdżówki z Nutellą na słodkie śniadanie

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i następnie przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskamy niewielkie beziki. Pozostawiamy między nimi miejsce, bo podczas pieczenia jeszcze urosną. Pieczemy je przez 50-60 minut w temperaturze 140 st. C. Bezy powinny być białe, a nawet śnieżno-białe. Jeśli takie nie są to trzeba je piec odrobinę dłużej w niższej temperaturze.

Domowe mini bezy
Domowe mini bezy

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze