
Drożdżówki z Nutellą na słodkie śniadanie
Drożdżówki z Nutellą. Po pierwsze dla wielbicieli czekolady. Po drugie zaś dla miłośników orzechów. Bo kto nie lubi słodkiego kremu orzechowo-czekoladowego? Mięciutkie, puszyste, po prostu wspaniałe. Do ich zrobienia wystarczy jeden mały słoiczek Nutelli. A jeszcze zostanie trochę kremu do podjadania w międzyczasie. To tak naprawdę prosty przepis na to, jak zaskoczyć domowników słodkim śniadaniem.
Szybki przepis na Ucierana babka pomarańczowa z rodzynkami
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- saszetka drożdży instant (7-10 g)
- szczypta soli
- szklanka mleka
- 70 g masła
- 2 jajka
- mały słoiczek Nutelli
Drożdżówki z Nutellą – przepis:
Masło rozpuść w małym rondelku lub w miseczce zamoczonej w kąpieli wodnej, po czym odstaw do ostudzenia. Mąkę przesiej do wysokiej miski lub misy miksera. Dodaj drożdże, szczyptę soli oraz cukier. Następnie dolej mleko i jajka a na końcu schłodzone nieco masło. Wyrabiaj dłońmi lub mikserem (z końcówką do ciasta drożdżowego) aż całość nie będzie gładka, miękka i elastyczna. Uformuj z ciasta kulę, oprósz mąką, przykryj ściereczką i na koniec odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-2 godz.).
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób, podziel na 2 części. Jedną z części rozwałkuj na prostokąt grubości około 3 milimetrów. Posmaruj połową Nutelli. Jeśli chcesz ułatwić sobie ten proces, podgrzej ją wcześniej w mikrofalówce lub wstaw słoiczek do garnka z gorąca wodą. Dłuższy z boków prostokąta złóż do środka. Następnie przykryj go przeciwległym bokiem. Tak złożone ciasto pokrój na sześć równych części, po czym każda z nich skręcaj jak spiralkę i układaj na blaszce do pieczenia pokrytej pergaminem. Powtórz to samo z drugą częścią ciasta i gotowym drożdżówkom daj mniej więcej pół godziny na ponowne wyrośnięcie. Pamiętaj, żeby zostawiać między nimi kilkucentymetrowe odstępy.
Piecz w temperaturze 180 st. C. przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudź na kratce.
Smacznego!
Pyszne. Gratuluje.