Faszerowane jajka z szynką to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie. To świetny sposób na zdrowy posiłek na stole przy minimalnym wysiłku. Idealne na brunch, lunch lub kolację, to także idealna przystawka na wielkanocny stół.
Wielkanoc charakteryzuje się tym, że na stole królują jajka, a nasza propozycja na jajka faszerowane szynką to świetny pomysł na przystawkę. Co więcej, jest to tak proste, że nawet początkujący w kuchni mogą stworzyć piękne faszerowane jajka z szynką!
Faszerowane jajka z szybką to błyskawiczna przystawka na święta. Ale sprawdzi się też również na każdą rodzinną uroczystość.
Obejrzyj nasze filmy:
Szybki przepis na: Faszerowana cukinia
Faszerowane jajka z szynką składniki
- 8 jajek
- 100g szynki w kawałku
- 30g sera żółtego
- koperek
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
Faszerowane jajka z szynką przepis
Jajka gotujemy na twardo, a następnie studzimy i obieramy. Ja zazwyczaj ugotowane jajka zalewam zimną wodą, tak aby zatrzymać proces gotowania.
Jajka kroimy na pół i wydrążamy żółtka. W misce przy pomocy widelca rozgniatamy żółtka. Ja najpierw rozgniatam żółtka przed dodaniem innych składników, aby nie zrobiła nam się papka, jak byśmy rozgniatali szynkę.
Następnie dodajemy pokrojoną w niewielką kostkę szynkę, starty na tarce żółty ser, drobno posiekany koperek. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i łączymy z majonezem.
Sprawdź ile gotować jajka na twardo!
Białka faszerujemy przygotowanym farszem.
Smacznego!