Faszerowana cukinia to idealna propozycja na kolację. Bardzo zdrowy i dietetyczny posiłek. Sezon na cukinię w pełni. Możemy wykorzystać ją na wiele sposobów od zup i kremów, przez sałatki, aż po sałatki w słoikach na zimę.

Poniżej jest lista składników i bardzo prosty przepis.

Faszerowana cukinia składniki

  • 1 duża cukinia
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • garść liści świeżej bazyli
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 kulka mozzarelli

Faszerowana cukinia przepis

  1. Cukinię kroimy na pół wzdłuż i wydrążamy środek.
  2. Pomidorki koktajlowe kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki.
  3. Liście bazylii rwiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do pomidorków.
  4. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do pozostałych składników.
  5. Czosnek drobno siekamy i rozcieramy z odrobiną soli.
  6. Wszystkie składniki mieszamy z odrobiną oliwy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  7. Cukinię faszerujemy przygotowanym farszem i pieczemy ok. 15 minut w 180 st. C.
Faszerowana cukinia

Smacznego!

Obejrzyj nasze filmy: