Domowe placki ziemniaczane ze śmietaną to szybkie danie, które zazwyczaj przygotowuję w piątek na obiad. Możemy przygotować je na dwa sposoby – przy pomocy blendera, gdzie dodajemy wszystkie składniki i mieszamy, albo ścierając ziemniaki na tarce.

Osobiście wolę tą drugą opcję, bo czujemy znacznie bardziej teksturę ziemniaków.

Placki można podać razem ze śmietaną i cukrem, gulaszem, albo samym cukrem.

Domowe placki ziemniaczane ze śmietaną składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 jajka

Dodatkowo

  • śmietana
  • cukier

Domowe placki ziemniaczane ze śmietaną przepis

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Polecam Wam zetrzeć dwa ziemniaki na dużych oczkach, a dwa na małych. Następnie ścieramy cebulę. Ziemniaki z cebulą odstawiamy na 15 minut, a następnie odlewamy nadmiar wody.

Dodajemy pozostałe składniki – 2 jajka, mąkę, przyprawy i mieszamy do połączenia się składników.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na rumiano – złoty kolor. Ja robię placki wielkości 1 czubatej łyżki.

Po usmażeniu placki odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z cukrem, albo z cukrem i śmietaną.

Domowe placki ziemniaczane ze śmietaną
Domowe placki ziemniaczane ze śmietaną

Smacznego!