Domowe placki ziemniaczane ze śmietaną to szybkie danie, które zazwyczaj przygotowuję w piątek na obiad. Możemy przygotować je na dwa sposoby – przy pomocy blendera, gdzie dodajemy wszystkie składniki i mieszamy, albo ścierając ziemniaki na tarce.
Osobiście wolę tą drugą opcję, bo czujemy znacznie bardziej teksturę ziemniaków.
Placki można podać razem ze śmietaną i cukrem, gulaszem, albo samym cukrem.
Obejrzyj nasze filmy:
Domowe placki ziemniaczane ze śmietaną składniki
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 2 jajka
Dodatkowo
- śmietana
- cukier
Domowe placki ziemniaczane ze śmietaną przepis
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Polecam Wam zetrzeć dwa ziemniaki na dużych oczkach, a dwa na małych. Następnie ścieramy cebulę. Ziemniaki z cebulą odstawiamy na 15 minut, a następnie odlewamy nadmiar wody.
Dodajemy pozostałe składniki – 2 jajka, mąkę, przyprawy i mieszamy do połączenia się składników.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na rumiano – złoty kolor. Ja robię placki wielkości 1 czubatej łyżki.
Po usmażeniu placki odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z cukrem, albo z cukrem i śmietaną.
Smacznego!