Placki z jabłkami
Desery

Placki z jabłkami

Najprostsze na świecie placki z jabłkami. Te placuszki przygotujemy bardzo szybko, bez użycia drożdży, miksera. Przygotujemy je dosłownie w kilka minut.

Ciasto do przygotowania tych placuszków gotowe jest w 5 minut, wystarczy je tylko usmażyć i mamy pyszne śniadanie, smaczny podwieczorek, albo kolację na słodko. Do tego ciasta nie są potrzebne składniki w temperaturze pokojowej, możecie użyć takich prosto z lodówki.

Moje placuszki podaję z sosem czekoladowym i cukrem pudrem. Jeśli jesteście na diecie, to możecie z tych dodatków zrezygnować.

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka kefiru
  • 3 małe jabłka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • olej do smażenia

Dodatkowo

  • cukier puder
  • sos czekoladowy

Placki z jabłkami – przepis

Jabłka obieramy ze skórki i bardzo drobno kroimy w kostkę. Masło roztapiamy w rondelki i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Do miski dodajemy pozostałe składniki – mąkę, kefir, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, jajka oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki. Jak ciasto będzie już bez grudek to dodajemy pokrojone jabłka. Całość delikatnie mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wykładamy przy pomocy łyżki placuszki. Smażymy je na rumiany kolor z dwóch stron.

Placuszki po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie podajemy posypane cukrem pudrem i na przykład z odrobiną sosu czekoladowego.

Placki z jabłkami
Placki z jabłkami

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze