Krem z groszku z serkiem topionym
Zupy

Krem z groszku z serkiem topionym

Facebook

Krem z groszku z serkiem topionym szykuję bardzo często jak mają przyjść odwiedzić nas znajomi. Przygotowanie tej zupy jest bardzo szybkie. Krem z groszku możecie przygotować ze świeżego groszku w sezonie, a poza nim z groszku mrożonego. Ja zwykle wybieram groszek mrożony.

Serek topiony doda charakterystycznego smaku i sprawi, że krem będzie jeszcze gęstszy i aksamitny.

Składniki (na 6 porcji)

  • 900g mrożonego groszku
  • 1,7l bulionu warzywnego -> przepis na bulion
  • 1 duży zimniak
  • 2 marchewki
  • niewielka cebula
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 100g serka topionego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku

Dodatkowo

  • 4 kromki dowolnego pieczywa
  • odrobina oliwy

Krem z groszku z serkiem topionym – przepis

Przygotowanie zupy powinniśmy zacząć od przygotowania buliony, będzie on niezbędny. Następnie ziemniaka, marchewkę, cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.

Do garnka z grubym dnem wlewamy odrobinę oliwy i szklimy na niej cebulę. Jak cebula będzie szklista dodajemy czosnek i smażymy go dosłownie 10-15 sekund. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Smażmy je około 5 minut i dodajemy bulion. Warzywa gotujemy jakieś 25 minut, doprawiamy wszystko odrobiną soli i pieprzu. Do zupy wrzucamy mrożony groszek i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie blendujemy całość przez chwilę. Dodajemy serek topiony i po raz kolejny blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Na patelni kładziemy pokrojone w kromki pieczywo i całość skrapiamy oliwą. Smażymy z dwóch stron, aż pieczywo będzie chrupkie. Kroimy je w kostkę.

Krem z groszku z serkiem topionym
Krem z groszku z serkiem topionym

Do miseczek wlewamy odrobinę kremu z groszku, a na wierzchu układamy pokrojone grzanki.

Filmik instruktażowy znajdziecie poniżej.

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.