Krem z groszku z serkiem topionym szykuję bardzo często jak mają przyjść odwiedzić nas znajomi. Przygotowanie tej zupy jest bardzo szybkie. Krem z groszku możecie przygotować ze świeżego groszku w sezonie, a poza nim z groszku mrożonego. Ja zwykle wybieram groszek mrożony.
Serek topiony doda charakterystycznego smaku i sprawi, że krem będzie jeszcze gęstszy i aksamitny.
Składniki (na 6 porcji)
- 900g mrożonego groszku
- 1,7l bulionu warzywnego -> przepis na bulion
- 1 duży zimniak
- 2 marchewki
- niewielka cebula
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 100g serka topionego
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
Dodatkowo
- 4 kromki dowolnego pieczywa
- odrobina oliwy
Krem z groszku z serkiem topionym – przepis
Przygotowanie zupy powinniśmy zacząć od przygotowania buliony, będzie on niezbędny. Następnie ziemniaka, marchewkę, cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.
Obejrzyj nasze filmy:
Do garnka z grubym dnem wlewamy odrobinę oliwy i szklimy na niej cebulę. Jak cebula będzie szklista dodajemy czosnek i smażymy go dosłownie 10-15 sekund. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Smażmy je około 5 minut i dodajemy bulion. Warzywa gotujemy jakieś 25 minut, doprawiamy wszystko odrobiną soli i pieprzu. Do zupy wrzucamy mrożony groszek i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie blendujemy całość przez chwilę. Dodajemy serek topiony i po raz kolejny blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na patelni kładziemy pokrojone w kromki pieczywo i całość skrapiamy oliwą. Smażymy z dwóch stron, aż pieczywo będzie chrupkie. Kroimy je w kostkę.
Do miseczek wlewamy odrobinę kremu z groszku, a na wierzchu układamy pokrojone grzanki.
Filmik instruktażowy znajdziecie poniżej.
Smacznego!